Hlavní obsah

Státy EU by si měly přerozdělit 6000 lidí měsíčně, navrhuje komisař pro migraci

Brusel

Členské státy Evropské unie by měly v rámci dohodnutého programu přerozdělování žadatelů o azyl přebírat z Řecka a z Itálie nejméně šest tisíc lidí měsíčně. Novinářům to řekl eurokomisař pro migraci, vnitřní záležitosti a občanství Dimitris Avramopulos. Zatím jich však bylo přesunuto jen málo, pouhých 885.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Eurokomisař pro migraci, vnitřní záležitosti a občanství Dimitris Avramopulos

Článek

Na přerozdělení žadatelů o azyl pocházejících ze Sýrie, Iráku a z Eritreje - kteří jsou nyní na území Itálie a Řecka - do jiných unijních zemí se EU přes odpor některých členských států dohodla loni v září. Celkem má být tímto způsobem za dva roky přesunuto 160 tisíc lidí.

Unijní státy zatím nabídly jen 3412 míst, přičemž některé země zatím nenabídly ani jedno.

Tohle je jen začátek

Zmíněných šest tisíc lidí ale podle eurokomisaře není příliš ambiciózní cíl. "Dosavadní výsledky jsou velmi slabé. Ale u nich to nezůstane. Byl jsem v kontaktu s většinou ministrů vnitra napříč Evropou, žádám o zvýšení příspěvků. A první výsledky jsou velmi povzbuzující," řekl Avramopulos.

Za "pozitivní moment", na němž je možné dál stavět, eurokomisař označil bezproblémové předání celkem 287 lidí v minulém týdnu. Jen z Řecka bylo podle něj v tomto období do jiných zemí Unie přesunuto 214 uprchlíků.

Česko i Slovensko proti

Mezi zeměmi, které přerozdělování a kvóty odmítají, je například Česko či Slovensko. Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák míní, že celý koncept je špatně vymyšlený a nefunkční. "Měli bychom si upřímně přiznat, že to byl špatný nápad a že je třeba ho zrušit," řekl novinářům. Slovensko se kvůli migračním kvótám obrátilo na evropský soud.

Pokud nějací žadatelé o azyl přesunuti byli, bylo to podle Kaliňáka v naprosté většině do států, které jsou i tak pro migranty cílovou zemí. "Když má být osoba přesunuta do země, která jí není po chuti, žádost o azyl stáhne a automaticky se pokouší o další cestu," poznamenal slovenský ministr.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám