Hlavní obsah

Bavorsko se připravuje na uzavření hranic s Rakouskem

– Mnichov

Bavorská zemská policie se připravuje na zavedení rozsáhlých kontrol na hranici s Rakouskem. S odvoláním na ministra vnitra největší německé spolkové země Joachima Herrmanna o tom informovala agentura DPA. K zajištění hranice by Mnichov sáhl v případě, že by spolková vláda v Berlíně souhlasila se zavedením limitu na počet běženců vpouštěných do země.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Kancléřka Angela Merkelová dlouhodobě odmítá návrhy Křesťanskosociální unie (CSU), která vládne v Bavorsku a tři své ministry má i ve spolkové vládě, na zavedení "horní hranice" počtu denně přijímaných migrantů. Pokud selže jednání s Tureckem na mimořádném summitu 7. března, už ale Berlínu podle CSU nezbude nic jiného, než k tomuto opatření sáhnout.

Pokud by k tomu došlo, museli by podle Herrmanna být migranti odmítáni přímo na hranici s Rakouskem.

"Na takovou situaci, v níž by si spolková policie mohla vyžádat podporu ze strany bavorské zemské policie, se bavorská policie v současnosti odpovídajícím způsobem připravuje," uvedl Herrmann.

Přípravy už začaly, Berlín o ničem neví

List Neue Passauer Zeitung už před Herrmannovým vyjádřením uvedl, že jednotlivá policejní ředitelství zodpovědná za oblasti u hranic s Rakouskem dostala nařízení, aby se připravila na to, že v případě pokynu z Berlína budou muset během několika málo hodin obnovit kontroly na všech hraničních přechodech s jižním sousedem.

"Za ochranu, kontrolu a teoreticky myslitelné uzavření hranice jsou zodpovědné pouze spolkové úřady," uvedl v reakci na bavorské "úvahy" mluvčí spolkového ministerstva vnitra s tím, že v tomto ohledu nemá v současnosti vůbec nic, o čem by mohl média informovat.

Možné je uzavření celé hranice

Otevřená je podle ministerstva otázka, zda by šlo o ostrahu jen některých míst či celé hranice, zda by byla čtyřiadvacetihodinová či jen namátková, případně kolik lidí by bylo na ostrahu hranice zapotřebí.

Mluvčí rakouského ministerstva vnitra Karl-Heinz Grundböck uvedl, že o úvahách bavorské zemské vlády Vídeň informována nebyla. "Informace o možném zavření hranice ze strany bavorských úřadů jsme neobdrželi," řekl mluvčí agentuře APA.

Reklama

Výběr článků

Načítám