Hlavní obsah

Makedonie na své území v pátek nepustila jediného migranta

Skopje

Makedonská policie v pátek nevpustila do země ani jednoho migranta. Skopje to vysvětluje tím, že takzvanou balkánskou cestu jako první uzavřelo Srbsko, které na své území už 40 hodin nepustilo jediného běžence. V řeckém hraničním pásmu či v jeho bezprostřední blízkosti u Makedonie se přitom v současné době tísní už kolem 25 tisíc lidí. Informovala o tom agentura AP.

Foto: ČTK/AP

Běženci na řecko-makedonské hranici

Článek

Ve čtvrtek Makedonie pustila na své území asi 150 lidí. Slovinsko v pátek informovalo, že se pětice zemí na balkánské cestě se dohodla propouštět přes hranice zhruba 580 migrantů denně. [celá zpráva]

Řecko v této souvislosti oznámilo, že na jeho území už v důsledku zaváděných omezení uvízlo 25 tisíc lidí.

Pan Ki-mun Balkánce kritizuje 

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun podle agentury AFP restrikce na hranicích odsoudil a upozornil, že taková omezení nejsou v souladu s konvencí OSN z roku 1951 o uprchlících.

Ta vyžaduje individuální posuzování statusu uprchlíka a potřebu ochrany jednotlivých migrujících lidí, což není v souladu s opatřeními přijatými balkánskými zeměmi. Pan Ki-mun také vyzval evropské státy, aby naopak rozšířily právní možnosti pro poskytování azylu potřebným.

Severoatlantická aliance v pátek formálně zahájila námořní operace na řecko-turecké hraniční linii. Šéf NATO Jens Stoltenberg podle AP znovu upozornil, že alianční lodě nebudou přímo zasahovat do boje proti přílivu uprchlíků mířících přes Turecko do Řecka. [celá zpráva]

Cílem alianční mise podle něho není zastavovat a vracet ty, kteří se chtějí dostat do Evropy. NATO má sehrát "podpůrnou roli" s cílem usnadnit užší spolupráci a výměnu informací mezi Řeckem a Tureckem.

Řecko si stěžuje, že Turecko na kontrole proudu uprchlíků nespolupracuje. Řecký ministr obrany Panos Kammenos netajil v předchozích dnech přesvědčení, že NATO svým zásahem vracení uprchlíků na turecké pobřeží usnadní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám