Hlavní obsah

Zachránil jsi nám život. Přeživší děkují ochránci z Bataclanu

Paříž

Pětatřicetiletý Didi pracoval jako člen ochranky v pařížském hudebním divadle Bataclan, když tam během koncertu loni v listopadu zaútočila trojice islámských teroristů s kalašnikovy a granáty. Zachránil mnoho lidí, kteří se s ním od té chvíle čas od času scházejí většinou v některé z pařížských kaváren, aby se vzájemně podpořili. Uvedla to agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Hrdina z klubu Bataclan: Člen ochranky zachránil při teroristickém útoku stovky lidíVideo: Eagle Rock Entertainment, Novinky/Reuters

 
Článek

Strážce během okamžiků, kdy teroristé povraždili 90 lidí a desítky dalších zranili, neztratil hlavu a pomáhal lidem z budovy uniknout.

„Bylo to prostě neskutečné vidět ho jednat s takovou rozvahou, metodicky a efektivně, přitom lidsky. Hltali jsme všechno, co říkal, orientovali jsme se podle něj,“ vylíčila jedna z posluchaček koncertu Myriam, která krveprolití přežila a dnes se s Didim pravidelně schází.

Didi, který nechce, aby média zveřejnila jeho příjmení, je alžírského původu jako někteří teroristé, kteří ve francouzské metropoli vraždili. Sám o sobě tvrdí, že není žádný hrdina, ale ti, jimž pomohl, si myslí pravý opak. Myriam, samoživitelka a matka desetiměsíčního dítěte, patří mezi ně.

Foto: Philippe Wojazer , Reuters

Přeživší z Bataclanu Emmanuel Domenach a Frank Auffret (v pozadí) děkují svému zachránci Didimu.

Čtvrteční setkání se svým zachráncem považuje za důležitý krok pro to, aby se pomyslně pohnula dál. „Bylo to skutečně příjemné, moci říct děkuji. Moci někoho obejmout a říct mu: zachránil jsi mi život,“ poznamenala Myriam.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Francouzský hasič ošetřuje jednoho ze zraněných u koncertní síně Bataclan.

Didi se od masakru v Bataclanu zatím do práce nevrátil. Volné chvíle mu ale zčásti vyplňují přeživší. „Bez něj bych tady nebyl. Byl jedním z těch, kdo mi řekl: běž tudy a buď opatrný,“ potvrdil další z nich Franck Auffret. „Někdo se mě pokoušel zastřelit, když už jsem byl na ulici, a Didi mě varoval, abych se kryl,“ dodal.

Auffret společně s ostatními podepsal petici za udělení státní odměny pro strážce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám