Hlavní obsah

V Řecku už uvízlo 20 000 migrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Okolo 20 000 běženců už uvízlo v Řecku v důsledku uzavření makedonské hranice. Ve středu to uvedla agentura Reuters. Jen ve čtvrtek se přitom očekávalo, že do přístavu v Pireu dorazí více než 2000 dalších lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Běženci uvízli v řeckém přístavu PireusVideo: AP

 
Článek

„Když dojde k ucpání zátky v láhvi, může se ta láhev rozbít a tam, kde jsme měli kontrolovaných pohyb jednotlivců, by mohl vzniknout nekontrolovaný, ilegální příval,“ varoval řecký ministr pro migraci Janis Muzalas v souvislosti se zpřísněním kontrol a omezováním počtu přijímaných běženců na hranicích Makedonie, Slovinska, Chorvatska, Srbska a Rakouska.

Podle řeckého ministra je „skandální, že pět policejní šéfů (ve zmíněných státech) může zvrátit rozhodnutí předsedů vlád zemí Evropské unie“ o společném postupu při řešení migrační krize.

Zhruba pětisetkilometrovou trasu z Atén k makedonské hranici podle reportérů Reuters lemují stovky běženců, kteří se shromažďují u čerpacích stanic a motelů. Hranice je uzavřená, makedonští pohraničníci ji otevírají jednorázově a naráz pouštějí jen sto vybraných jedinců, kteří chtějí dál, většinou do Německa.

Foto: ČTK/AP

Běženci na řecko-makedonské hranici

Řecko, kterým loni prošel více než milión lidí, se brání poukazem, že péči o tolik migrantů na svém území nezvládne. Řecký premiér Alexis Tsipras proto ve středu pohrozil, že jeho země bude blokovat veškeré dohody v EU, dokud nebudou unijní země s Řeckem solidární a proporčně si migranty nerozdělí. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Z řeckých ostrovů, kam připlouvají migranti na člunech z Turecka, přitom mělo být jen za čtvrtek přepraveno do přístavu v Pireu více než 2000 lidí, 1350 jich tam dorazilo během dopoledne.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám