Hlavní obsah

Odchod z EU by ohrozil národní bezpečnost, varuje Cameron

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Dojednání nových dvoustranných smluv s Evropskou unií by podle britského premiéra Davida Camerona trvalo roky. Šéf vlády Spojeného království takto odrážel v projevu k poslancům kritiku, že chce prosazovat setrvání své země v EU. Britové o něm budou hlasovat 23. června. Podle Camerona by odchod navíc ohrozil národní bezpečnost Británie.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Britský premiér David Cameron během projevu v Dolní sněmovně.

Článek

Britský ministerský předseda zároveň zopakoval, že by případné vystoupení z EU bylo „krokem do neznáma“. Cameron navíc zdůraznil, že opakování referenda nepřichází v úvahu.

„Naneštěstí, pane předsedající, znám spoustu párů, které zahájily rozvodové řízení, ale neznám jediný, jenž by tak učinil, aby obnovil svůj manželský slib,“ poznamenal britský premiér.

„Opuštění Evropy ohrozí naši ekonomickou i národní bezpečnost,” prohlásil také. Podle Camerona bude Británie v EU silnější a bezpečnější zvlášť poté, co dojednal s lídry sedmadvaceti zbývajících států změny členství ve prospěch Británie. [celá zpráva]

Cameron vs. Johnson

Jeho projev přichází den poté, co londýnský starosta Boris Johnson - podle ostrovních komentátorů velmi nečekaně - vyjádřil svou jednoznačnou podporu vystoupení Velké Británie z EU.

Johnson se tak vzhledem ke svému politickému vlivu patrně postavil do čela tábora odpůrců setrvání v EU. Mluví se také o jeho možných aspiracích na post lídra konzervativců, který teď zastává Cameron. [celá zpráva]

Cameron k tomu řekl, že londýnský starosta patrně zahájil boj za to, aby se stal příštím britským premiérem.

„Já neusiluji o znovuzvolení. Nejde mi o nic jiného, než o to, co je nejlepší pro naši zemi,“ vracel úder David Cameron.

Spojené království Velké Británie a Severního Irska

Rozloha: 244 820 km2

Počet obyvatel: 60,3 miliónu

Hlavní město: Londýn

Členství v EU: 1973

Počet členů EP: 87

HDP na hlavu: 26 380 eur

„Jsme přesvědčeni, že Evropská unie přinesla investice, pracovní příležitosti, ochranu zaměstnanců, spotřebitelů a životního prostředí. A my jsme přesvědčeni, že hlasování pro setrvání je v nejlepším zájmu občanů,“ uzavřel Cameron svou řeč před poslanci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám