Hlavní obsah

Řecko obvinilo země EU ze lží ohledně kontroly migrace

Řecký ministr pro migraci Janis Muzalas ve středu obvinil ostatní země Evropské unie ze lží a pokrytectví za tvrzení, že se Atény nedokážou vypořádat s přílivem blízkovýchodních uprchlíků. Podle něho je na vině EU, že nedodala včas registrační přístroje a potřebný personál pro evidenci a identifikaci běženců a zjišťování falešných dokumentů na řeckých ostrovech poblíž Turecka, které jsou od loňského léta doslova zaplavovány přívalem uprchlíků.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

"Proč nastal nyní velký pokrok v registraci?" zeptal se v rozhovoru pro zpravodajství BBC. "Z deseti procent jsme nyní na 90 procentech, protože teď přivezli stroje, které jsme požadovali, Eurodac (databázi otisků prstů)," dodal.

"Diskuse, že nemáme kontrolu nad našimi hranicemi, to je lež," řekl ministr. "Máme nejlepší kontrolu nad mořskou hranicí, jakou kdo může mít," tvrdil.

„Maďarsko neposlalo ani deku”

Muzalas se také kriticky vyjádřil na adresu zemí, které vyslaly policejní výpomoc do Makedonie k dozoru nad makedonsko-řeckou hranicí, přes kterou utečenci míří dál do Evropy. Mezi těmito zeměmi jsou například Maďarsko, Slovensko či Česko.

"Je snad Řecko evropským nepřítelem? Jsou snad uprchlíci nepřátelé?" zeptal se. "Pokud tomu někdo věří, ať to řekne nahlas," dodal.

Obzvláště vůči Maďarsku měl řecký ministr největší výhrady, když mimo jiné podotkl, že Řekové nedostali od Maďarů "jedinou deku" v rámci možné pomoci pro uprchlíky.

Muzalas se tak vyjádřil před čtvrtečním a pátečním summitem Evropské unie v Bruselu, kde se šéfové států a vlád budou zabývat mimo jiné uprchlickou krizí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám