Hlavní obsah

Zakládáte spolek odpadlíků, varuje země V4 lucemburský ministr

Brusel

Lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn v pondělí varoval v souvislosti se zasedáním zemí Visegrádské čtyřky (V4), aby se tváří v tvář migrační krizi nestaly „spolkem odpadlíků”. Česká republika, Maďarsko, Polsko a Slovensko se podle něj v minulosti samy dočkaly značné solidarity.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn

Článek

Pokud se Česká republika, Maďarsko, Polsko a Slovensko začnou izolovat, začne se v Bruselu velmi brzy diskutovat o tom, že by všichni, kdo se solidarity dočkali, měli solidaritu také prokazovat, uvedl Asselborn před začátkem pondělního setkání ministrů zahraničí členských zemí evropské osmadvacítky v belgické metropoli. To by podle něj mohlo mít neblahé důsledky.

„Nesmíme si zahrávat s tím, co drží Evropu pohromadě,” uvedl Asselborn, jehož země v druhé polovině loňského roku předsedala Radě EU. Nyní ale EU předsedá Nizozemsko. Role Lucemburska skončila.

V Praze se koná mimořádný summit zemí Visegrádské čtyřky, kterého se účastní i zástupci Bulharska a Makedonie. Podle premiéra Bohuslava Sobotky je cílem setkání mimo jiné řešení migrační krize. Přizvání Makedonie a Bulharska k debatě má vyjádřit solidaritu se zeměmi západního Balkánu. Ve čtvrtek a v pátek se bude v Bruselu konat summit EU. Migrace by měla být jedním z jeho ústředních témat.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz

Visegrádská skupina

Už ráno Asselborn v rozhovoru poskytnutém německé televizní stanici ZDF uvedl, že neexistuje ani „visegrádské řešení”, ani „německé řešení” migrační krize. „Existuje pouze evropské řešení, to musí všichni konečně pochopit,” řekl. „Musíme realizovat to, na čem jsme se již dohodli,” dodal. Systém kvót na přerozdělování běženců podle Asselborna nicméně nefunguje.

Reklama

Výběr článků

Načítám