Hlavní obsah

V Německu vládne bezpráví, myslí si bavorský premiér Seehofer

– Mnichov

V Německu vládne podle bavorského premiéra Horsta Seehofera stav bezpráví. Právo a pořádek podle předsedy vlády největší německé spolkové země a šéfa Křesťansko-sociální unie (CSU), která se podílí na koaliční vládě v Berlíně, přestaly panovat v okamžiku, kdy kancléřka Angela Merkelové loni v září nechala otevřít hranice pro uprchlíky. Seehofer kancléřku kvůli vstřícné azylové politice dlouhodobě kritizuje.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Bavorský premiér Horst Seehofer

Článek

"V současnosti nemáme stav práva a pořádku," uvedl Seehofer v rozhovoru poskytnutém listu Passauer Neue Presse (PNP). "Je to vláda bezpráví," dodal. Ústřední vláda je podle Seehofera totiž povinna chránit německou hranici. Podle nedávného posudku vypracovaného někdejším ústavním soudcem Udem di Fabiem pro bavorskou vládu Berlín zářijovým otevřením hranic německou ústavu porušil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Seehoferovo vyjádření je dalším z útoků na kancléřku Merkelovou, které bavorský premiér už před časem pohrozil odvoláním. Slovního spojení "vláda bezpráví" používala přitom CSU dosud pouze pro označení diktatur, jakou byla například Německá demokratická republika (NDR), upozornila agentura DPA.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Bavorský premiér Horst Seehofer a německá kancléřka Angela Merkelová

Seehoferova CSU, která má v berlínské vládě své tři ministry, chce v dohledné době rozhodnout o možnosti podat na Merkelovou ústavní žalobu. Už dříve Mnichov vyhrožoval, že tak učiní, pokud spolková vláda odmítne bavorský požadavek na lepší zajištění německých hranic. Zda nakonec žaloba na stole ústavních soudců v Karlsruhe skončí, chtějí bavorští konzervativci rozhodnout do 13. března, kdy se ve spolkových zemích Bádensko-Württembersko, Sasko-Anhaltsko a Porýní-Falc konají zemské volby.

Rozhovor, který bavorský premiér médiím poskytuje tradičně den před Popeleční středou, se všeobecně považuje za předzvěst výstupu na akci zvané Politická popeleční středa (Politischer Aschermittwoch). Letošní ročník setkání, které se nese v humorném duchu, ale CSU kvůli úternímu železničnímu neštěstí na jihu Bavorska zrušila - stejně jako všechny ostatní strany působící v Bavorsku. Rozhovor PNP poskytl Seehofer ale ještě před nehodou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám