Hlavní obsah

Mladá Slovenka, která na Kypru náhle ochrnula, začala opět chodit

Právo, Ivan Vilček

Devatenáctiletá Michaela ze slovenské obce Veľký Kýr v okresu Nové Zámky odjela loni v létě na brigádu na Kypr, kde po náhlé bolesti hlavy ochrnula. Nyní se postupně vrací do života: mluví, začíná chodit a připravuje se na komisionální zkoušky, aby mohla maturovat se spolužáky.

Lékaři nedávali studentce žádnou šanci, ale ona jim dokázala, že se mýlíVideo: TV Markíza

 
Článek

Michaela studuje hotelovou akademii a vždy ráda cestovala. Na Kypr odjela před sedmi měsíci na brigádu, aby si vydělala na cestu do New Yorku. „Nechtěla zatížit rodinný rozpočet a chtěla si na Ameriku vydělat. Byl to její sen, týden v New Yorku,“ uvedla její maminka.

Po náhlých bolestech hlavy a po prudkém zhoršení zdravotního stavu skončila v nemocnici na Kypru, kde zcela paralyzována dokonce strávila čtyři dny v umělém spánku.

Prognózy byly hrozivé

Michaela nemluvila, dýchaly za ni přístroje, nehýbala rukama ani nohama. Šance, že bude ještě někdy chodit, byly podle lékařů minimální. „Stále jsme jí říkali, že se z toho dostane,“ řekla televizi Markíza její maminka, která neztrácí optimismus.

Rodině pomáhali známí i neznámí lidé finanční sbírkou a peníze byly vynaloženy na rehabilitaci. „Výsledky jsou vidět a každý může mít radost, že to bylo na dobrou věc,“ řekla Michaela.

Dívka věří, že se zcela uzdraví. „Ráda ukážu lékařům, že se mýlili,“ uvedla. V boji ji pomáhá mladý organismus a okolí, které ji podporuje. „Člověk si musí představit, jak moc chce opět chodit a žít jako před tím. To nejvíc pohání kupředu,“ dodala mladá bojovnice.

Dívku podle lékařů zradila mícha, došlo u ní k nedokrvení míchy v oblasti krční páteře. Příčina však není jasná, Michaela neměla ani infekci ani úraz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám