Hlavní obsah

Desítky zakuklenců vzaly útokem nádraží ve Stockholmu, cílem byli migranti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky maskovaných mužů zaútočily v pátek večer na stockholmském nádraží na migranty. Před útokem rozdávali letáky s názvem „Už dost“ a textem namířeným proti uprchlíkům, který se zmiňuje i o sociální pracovnici Alexandře Mezherové, již v ubytovně pro uprchlíky ubodal údajně nezletilý Somálec.

Foto: Profimedia.cz

Migranti nastupují na spoj, který je má ze stockholmského nádraží odvézt dále do země.

Článek

Mluvčí stockholmské policie Towe Haag uvedl, že se skupina „shromáždila za účelem útoku na děti migrantů“. Policisté podle něj nyní prověřují text letáku, který útočníci rozdávali.

Podle dánských médií, která v sobotu odkázala na několik svědků útoku, si však muži v černých kuklách vybírali každého, kdo nevypadal „jako etnický Švéd“. Policie uvedla, že útočníků bylo 50-60. Podle médií mohlo jít o fotbalové chuligány.

„Viděl jsem nejméně tři osoby, které zbili. Nevypadalo to jako fotbalová výtržnost. Měl jsem docela strach, tak jsem raději odešel,“ řekl svědek útoku deníku Aftonbladet.

„Po celé zemi se šíří informace, že policie už nezvládá prevenci a vyšetřování zločinů, které zasáhly švédský lid. V některých případech, například při poslední vraždě ženy zaměstnané v domově pro takzvané děti uprchlíků bez doprovodu v Molndalu, to došlo tak daleko, že komisař národní policie věnoval více sympatií pachateli než oběti,“ stojí v letáku, který tak odkazuje ke smrti 22leté Alexandry Mezherové, kterou ubodal údajně 15letý Somálec. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Alexandra Mezherová

Nádraží není bezpečné, varovala policie

V souvislosti s útoky byl v sobotu zadržen 47letý muž, který měl udeřit policistu pěstí do tváře. Kvůli porušení veřejného pořádku byli v pátek v noci zadrženi také tři mladíci.

Minulý týden varovala švédská policie, že stockholmské hlavní nádraží přestalo být bezpečným místem poté, co jej začaly okupovat gangy nezletilých Maročanů, kteří okrádají kolemjdoucí a sexuálně obtěžují ženy. [celá zpráva]

Podle posledních odhadů žije ve Stockholmu asi 200 marockých dětí bez střechy nad hlavou. Kromě nich se v metropoli pohybují stovky dospělých Maročanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám