Hlavní obsah

Hranice chráníte špatně, Řecko dostalo od Unie varování

– Brusel

Řecko nedostatečně zajišťuje ochranu vnějších hranic schengenského prostoru. Uvádí to zpráva schengenského hodnoticího mechanismu, kterou ve středu projednala Evropská komise. Ta vyzvala Řecko k nápravě. Pokud ji Atény nezajistí, mohly by být až na dva roky obnovovány hraniční kontroly a Řecko by ze Schengenu mohlo být vyloučeno.

Foto: , ČTK/AP

Běženci na řeckém ostrově Lesbos

Článek

„Pokud chceme náš vnitřní prostor volného pohybu zachovat, musíme naše vnější hranice lépe spravovat,” prohlásil eurokomisař pro migraci a vnitřní věci Dimitris Avramopoulos.

Komise se zabývala zprávou tzv. schengenského hodnocení, což je komise odborníků z členských států a pohraniční agentury Frontex. Zpráva popisuje stav z listopadu loňského roku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Tato zpráva ukazuje, že ve správě vnějších hranic v Řecku existují vážné nedostatky. Víme, že Řecko v mezičase začalo vynakládat úsilí směřující k nápravě a dodržování schengenských pravidel. Aby mohl Schengen fungovat opět normálně, bez kontrol na vnitřních hranicích, jsou potřebná podstatná zlepšení, aby bylo zajištěno řádné přijímání, registrace, relokace nebo navracení migrantů. To je naším hlavním společným cílem,“ dodal Avramopoulos.

Co bude dál?

Řecko dostalo doporučení, jak ochranu hranic zlepšit, a Atény by měly předložit plán nápravy. Schengenské hodnocení z poloviny prosince ale zachází ještě dál a připouští, že by Řecku mohla být doporučena zvláštní opatření. Ta vycházejí z článků 19a a 26 schengenského prostoru.

Podle prvního článku může Komise státu doporučit, aby učinil zvláštní opatření. Mezi nimi by mohlo být i rozmístění evropských jednotek pohraniční stráže a předložení strategického plánu. Návrhy Komise schvaluje kvalifikovanou většinou výbor tvořený členskými státy.

Článek 26 jde ještě dál. Podle něj může Evropská rada na návrh Evropské komise doporučit členskému státu nebo státům výjimečnou obnovu pohraničních kontrol. Ty mohou být obnoveny na půl roku a lze je takto po dalších šesti měsících prodlužovat až na dobu dvou let.

Hrozba vyloučení

Hraniční kontroly už zavedla řada zemí včetně Rakouska a Německa, které připravují jejich prodloužení. [celá zpráva]

Nejzazším opatřením by mohlo být dočasné vyloučení Řecka z Schengenu a posunutí vnější hranice. Varování před tímto krokem v poslední době sílí, hlasitě o nich mluví například rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová. [celá zpráva]

O silnější ochraně hranic Makedonie a Bulharska, které sousedí s Řeckem, mluví i český premiér Bohuslav Sobotka. Řekové se brání, že fakticky není možné uhlídat námořní hranici u stovek jeho drobných ostrovů, a hájí se, že mu Evropská unie dostatečně nepomáhá zvládat nápor běženců.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Do Řecka loni dorazilo více než 800 000 migrantů, většinou přes moře z Turecka.

Reklama

Výběr článků

Načítám