Hlavní obsah

O silvestrovském násilí jsme informovali pozdě, omlouvá se veřejnoprávní ZDF

– Berlín

O útocích na ženy v německých městech informovala tamní média se značným zpožděním. Veřejnoprávní televize ZDF se už za to tento týden omluvila s tím, že opožděné zpravodajství označila za chybu. Podivnou mezeru ve zpravodajství vysvětlil zástupce šéfredaktora tím, že televize čekala na „dodatečné rozhovory s lidmi, kteří k tématu mají, co říci”.

Foto: Hermann J. Knippertz, ČTK/AP

Policisté před hlavním nádražím v německém Kolíně nad Rýnem

Článek

„Bylo naprosto jasné, co se stalo, a byla chyba, že jsme se o tom v pořadu 'heute' alespoň nezmínili,“ napsal na Facebooku zástupce šéfredaktora německé veřejnoprávní televize ZDF Elmar Thevessen.

Přiznal, že se ZDF rozhodla referování o sexuálním násilí na ženách, které podle výpovědí zasahujících policistů i očitých svědků páchali přistěhovalci, rozhodla pozdržet, než zasedne krizový štáb vedení policie a radnice v Kolíně na Rýnem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Rozhodně jsme udělali chybu,“ cituje Thevessena server Tribune.

Mnoho žen, které byly obtěžovány skupinami agresorů, se odhodlalo přihlásit na policii až poté, co o bezprecedentních událostech přímo v centru Kolína nad Rýnem, ale i v dalších německých městech informovala mainstreamová média.

Informace k lidem putovaly čtyři dny 

„Přestože mají nejnákladnější veřejnoprávní sdělovací prostředky na světě, přes veškeré reakce na sociální sítích a čtyřiadvacetihodinové provozy jejich newsroomů trvalo celé čtyři dlouhé dny, než hlavní německá média začala uceleně referovat o tom, co se stalo,“ všímá si Tribune.

Prvotní zaváhání nahrává do karet těm, kdo hovoří o lžích v evropských médiích, konstatuje dále americký server.

Obrací už i vedení policie

Arnold Plickert, předseda policejních odborů Severního Porýní-Vestfálska, řekl, že případ se musí vyřešit, i kdyby to mělo mít nepříjemné politické důsledky. A ty už to evidentně začíná mít.

Kritici totiž hlasitě upozorňují na naprosto šokující postup vedení kolínské policie, které na Nový rok klidně tvrdilo, že Silvestr ve městě proběhl bez incidentů.

„To je jako z Kafky. Za naše peníze nám lžou do očí. Za tak nestydatou manipulaci by se nemusel stydět ani Goebbels,“ napsala na Facebooku rozhněvaně Carmen Ludwigová.

Bobtnajícím skandálem zaktivizovaná policie nyní chystá posily a média neskrývají obavy, jak zvládne situaci během karnevalové sezóny. Kolín se totiž těší od roku 1823 pověsti německé karnevalové Mekky, přičemž průvody procházejí centrem města.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám