Hlavní obsah

Počty migrantů zásadně snížíme, slibuje Merkelová

Berlín

Německo hodlá výrazně snížit počet přicházejících běženců, ale zároveň zachovat volný pohyb lidí v rámci Evropské unie, neboť ten je jedním z motorů hospodářského růstu. Na výroční konferenci poslanců bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) to prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Bavorský premiér Horst Seehofer a spolková kancléřka Angela Merkelová na sjezdu CSU

Článek

„Je pro mě velmi důležité, abychom dosáhli znatelného snížení počtu běženců tím, že se na jedné straně zasadíme o potlačení příčin útěku, na druhé straně ale využijeme i národní opatření jako je lepší vracení odmítnutých žadatelů o azyl do jejich zemí původu,” řekla Merkelová při příjezdu do alpského letoviska Wildbad Kreuth, kde se konference CSU koná.

„Zároveň musíme udržet volný pohyb osob v Evropské unii, který je jedním z motorů hospodářské prosperity a žádná země na něj není tak odkázaná jako Německo,” dodala.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V rámci boje proti příčinám uprchlické krize se Berlín podle kancléřky musí snažit o zahájení mírového procesu v Sýrii a o stabilizaci Blízkého východu jako celku. Zároveň bude usilovat o větší evropskou spolupráci.

Seehofer žádá strop...

Svůj požadavek na změnu německého přístupu k migrantům ještě před příjezdem Angely Merkelové zopakoval předseda CSU a bavorský premiér Horst Seehofer.

„Trvám na svém požadavku, abychom v roce 2016 změnili svou imigrační politiku, a to ve všech jejích aspektech,” řekl bavorský premiér.

„Musíme si všímat i toho, že uprchlické proudy se využívají i ke kriminálním účelům. Většina běženců skutečně prchá před terorem, ale určité osoby toto dění zneužívají také pro své záměry,” řekl.

Ohledně přístupu k uprchlíkům musí Německo podle Seehofera vyčkat i na vývoj na mezinárodní scéně v prvních měsících roku. Německé úřady věří, že by se počet přicházejících běženců mohl snížit i díky lepším kontrolám, které na svých hranicích zavádí Turecko.

...Merkelová ho odmítá

Loni jich do země přišlo téměř 1,1 miliónu, většina z nich přes rakousko-bavorskou hranici. Seehofer už dříve řekl, že za zvládnutelný počet považuje nanejvýš 200 000 běženců ročně. [celá zpráva]

Merkelová tento týden požadavek na stanovení horní hranice pro počet uprchlíků přijímaných v Německu odmítla. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám