Hlavní obsah

Přistěhovalci nás obklíčili a začali se sápat, líčí německá dívka silvestrovský útok

– Kolín nad Rýnem • Aktualizováno

Německo šokovaly zprávy o sexuálně motivovaných útocích přistěhovalců na ženy během silvestrovských oslav v Kolíně nad Rýnem. Obtěžování nahlásilo 90 žen. Dvě oznámily znásilnění. Jedna z napadených dívek incident popsala německé televizi n-tv. Výpověď 18leté Michelle sedí podle policie v podstatě na všechny případy. Řada svědků uvedla, že ženy napadali mladíci severoafrického a arabského vzhledu.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z obětí sexuálně motivovaných útoků při oslavách silvestrovské noci v Kolíně nad Rýnem promluvila v televizi. Osmnáctiletá dívka se představila jen jako Michelle.

Článek

Začalo to vždy tak, že ženy obklíčila skupina opilých mladíků a vulgárně na ně pokřikovala. Po krátké chvíli se osmělili i k fyzickým výpadům.

„Kolem 23. hodiny jsme byli u vlakového nádraží a chtěli jsme se podívat na ohňostroj. Najednou jsme si všimli velkého množství mužů,“ popsala Michelle.

„Podařilo se nám dostat se ke katedrále. Chtěli jsme projít kolem Ludwigova muzea a sledovat u řeky ohňostroj. Najednou ale kolem nás stála skupina asi třiceti agresivních mužů, kteří se na nás začali sápat... Byli to v každém případě cizinci,“ popsala.

„Bylo štěstí, že jsme byli v zimním oblečení,“ dodala Michelle.

Televizi n-tv řekla, že měla pocit, že všichni z útočníků byli arabského původu a bylo jim víc než třicet let. Jazyku, kterým mezi sebou mluvili, nerozuměla.

Držet se za ruce a doufat

Michelle a její přátele nejprve napadlo, že se budou držet za ruce, aby někoho z nich útočníci neodtáhli. Ti ale začali ženy osahávat a v nastalém zmatku současně okrádat o mobilní telefony a peněženky.

Byly jsme úplně vyděšené, osahávali nás po celém těle. Když jsme jednu ruku odstrčily, měly jsme okamžitě na stejném místě druhou. Osahávali nás na zadku, prsou a v rozkroku

Podobné zážitky mají i Michelliny kamarádky Lea a Tabea. Také ony se vydaly na prostranství mezi kolínským nádražím a katedrálou, kde je útočníci sexuálně napadli.

„Štípali nás do prsou, osahávali a nutili nás, abychom je líbaly,“ popsaly dívky, kterým bylo teprve šestnáct a sedmnáct let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Kolíně nad Rýnem se demonstrovalo za lepší ochranu ženVideo: Reuters

„Byly jsme úplně vyděšené, osahávali nás po celém těle. Když jsme jednu ruku odstrčily, měly jsme okamžitě na stejném místě druhou. Osahávali nás na zadku, prsou a v rozkroku,“ cituje deník Bild nezletilé německé dívky.

Máme tu no-go zóny, připouští radní

Jedna z radních už v souvislosti se sexuálně motivovanými útoky o silvestrovské noci hovoří o tzv. no-go zónách, tedy částech města – přímo v centru – kde prý již není pro samotné ženy bezpečno.

„Oblast hlavního nádraží, okolí katedrály a prostor kolem břehů Rýna už nemůže být turisty ani místními považována za bezpečnou. A to ani ve všední dny,“ varovala radní Kolína nad Rýnem Judith Wolterová, členka krajně pravicového Hnutí pro Kolín.

„Je třeba se smířit s tím, že během večera a noci (ve výše jmenovaných oblastech pozn. red.) pro ženy není bezpečno,“ dodala.

Útoky hlásí i Stuttgart, Hamburk a Düsseldorf

Obdobné zprávy, k nimž německá média zprvu přistupovala zdrženlivě, aby nevyvolávala paniku, navíc začínají chodit také ze Stuttgartu, Hamburku a Düsseldorfu.

Německý deník Bild napsal, že v Hamburku a Stuttgartu nahlásilo po Novém roce sexuálně motivovaný útok celkem 118 žen. ČTK později doplnila, že v Hamburku podle oficiálních zdrojů registrují padesát hlášení o sexuálním obtěžování.

„Z informací, které máme nyní k dispozici, vyplývá, že se ženy staly terčem útoku skupiny mužů jihoevropského nebo arabského vzhledu,“ konstatoval mluvčí hamburské policie Holger Vehren.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám