Hlavní obsah

V některých oblastech v centru vám nemůžeme zajistit bezpečnost, vzkazuje radní Kolína nad Rýnem

– Kolín nad Rýnem

Radní Kolína nad Rýnem Judith Wolterová v reakci na násilné incidenty ze silvestrovské noci vydala prohlášení, v němž zejména ženám nedoporučuje pobývat v některých částech města. Doporučení se týká hlavně nadcházejících masopustních oslav. Primátorka města slíbila masivní bezpečnostní opatření.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Kolíně nad Rýnem se demonstrovalo za lepší ochranu ženVideo: Reuters

 
Článek

„Zejména oblast v okolí hlavního nádraží a katedrály a přilehlé oblasti směrem k břehu Rýna mohou být pro turisty i místní obyvatele nebezpečné,“ píše právnička a kolínská radní Wolterová v dopise občanům. „Po celé měsíce jsou v těchto oblastech četné krádeže, otevřený obchod s drogami, loupeže a útoky všeho druhu,“ pokračuje, aby pak voličům předložila přiznání, že úřady nejsou s to v uvedených místech zajistit lidem bezpečnost.

„Ani město, ani policie nejsou schopny zaručit na uvedeném území bezpečnost turistů a místních obyvatel. Zejména pro ženy je třeba předpokládat ve večerních a nočních hodinách zvýšené bezpečnostní riziko,“ napsala radní a sama popsala místa, kde během silvestrovské noci došlo k incidentům, jako „no-go zóny pro ženy“. „Pro karnevalové vyvrcholení sezóny je bohužel třeba počítat s podobnou situací,“ napsala.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: http://pro-koeln.org

Nemůžeme zaručit ženám bezpečnost, do některých míst města nechoďte, přiznává radní Kolína nad Rýnem Judith Wolterová.

Primátorka Kolína nad Rýnem Henriette Rekerová slíbila na oslavy masopustu zvýšená bezpečnostní opatření a větší ochranu žen. „Ať chodí ven a baví se, jen je třeba, aby byly na podobné případy lépe připraveny,“ prohlásila primátorka. Soubor vydaných doporučení pro ženy a dívky obsahuje například radu držet se od cizinců „na délku paže“, což vyvolalo na internetu posměch. [celá zpráva]

Paní Merkelová, kde jste?

Zhruba tři stovky lidí se v úterý večer sešly před katedrálou v německém Kolíně nad Rýnem k protestu proti útokům ze silvestrovské noci, během níž skupiny mužů napadly, okradly či sexuálně obtěžovaly téměř sto žen. Demonstranti se dožadovali reakce německé kancléřky Angely Merkelové.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Paní Merkelová, kde jste? Co říkáte? Máme z toho strach! stojí na tabulkách, s nimiž lidé protestovali před katedrálou v Kolíně nad Rýnem.

„Paní Merkelová, kde jste? Co řeknete? Máme z toho strach!“ hlásaly nápisy demonstrujících, většinu z nich tvořily ženy.

Merkelová již útoky odsoudila a vyzvala k vyšetření incidentů a potrestání viníků. Zároveň oznámila, že se sejde s primátorkou Rekerovou, aby s ní události probrala. „Musí se udělat vše pro to, aby byli pachatelé vypátráni co nejdříve a potrestáni bez ohledu na svůj původ,“ prohlásila Merkelová.

Obava z posílení nenávisti k uprchlíkům

Podle četných svědků ženy napadali mladíci severoafrického a arabského vzhledu. Politici už varovali, aby lidé silvestrovské události nedávali do přímé souvislosti s přílivem miliónu uprchlíků z válečných oblastí v loňském roce, zejména ze Sýrie, Afghánistánu a Iráku.

„Je naprosto mimo spojovat skupiny útočníků severoafrického vzhledu s uprchlíky,“ prohlásila Rekerová po konzultacích s policií. Upozornila, že zatím nejsou žádné důkazy o tom, že mezi pachateli útoků byli běženci. Podle policie to mohli být i rodilí Němci, jejichž předkové se do země přistěhovali.

Také německý ministr vnitra Thomas de Maiziere, který jinak práci kolínské policie o silvestrovské noci ostře kritizoval, varoval před jakýmkoli zevšeobecňujícím podezříváním uprchlíků. „Ovšem pokud jsou pachatelé Severoafričané, pro což existují náznaky, pak by to nemělo být žádné tabu a nemělo by se o tom informovat falešně,“ řekl.

Policie v úterý kontrolovala v blízkosti kolínského hlavního nádraží několik mužů, žádného podezřelého ale stále nemá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám