Hlavní obsah

Zaplavená Británie je jen začátek. El Niňo bude nejhorší od roku 1997

Washington

Zemi sužuje nebývale silná hydrometeorologická anomálie známá jako El Niňo. Jev začíná oteplováním Tichého oceánu, vyvolává řetězovou reakci, která rozvrací klimatický systém celé planety. Zatímco jednu část světa budou v novém roce sužovat extrémní sucha, druhou stihnou záplavy, varuje NASA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Británii postihly záplavyVideo: Reuters

 
Článek

El Niňo se pravidelně vrací v intervalu dvou až sedmi let, zpravidla na přelomu roku. Výjimečně ale Zemi sužuje až do jara, v extrému pak po celý rok. A to by mohl být případ toho, co teď hydrometeorologové pozorují.

Jev El Niňo vzniká v Tichém oceánu a směřuje k americkému kontinentu.

Zdroj: windy.com

Zaplavená britská města, blížící se bouře Frank a extrémně teplá zima na severní hemisféře, vykoupená tornády, bouřemi a záplavami ve Spojených státech, jakožto i mrazy v Mexiku, mohou být jen začátek, varuje v analýze  americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA). [celá zpráva]

„Na satelitních snímcích je vidět, že El Niňo neslábne. Nápadně se podobá mohutnému a ničivému El Niňu z roku 1997,“ stojí dále v analýze.

Anomálie tehdy způsobila katastrofální záplavy a sesuvy půdy ve Spojených státech a vedle toho vyvolala sucha v Indonésii a požáry v Austrálii.

Foto: Andrew Yates, Reuters

Rozlitá řeka Ouse v Yorku

Chová se podivně

Z meteorologických modelů se navíc zdá, jakoby se nynější anomálie rozšiřovala z Pacifiku na východ směrem k Jižní a Severní Americe. Pokud se tak skutečně stane, bude atmosférický chaos o to citelnější.

V Americe už El Niňo letos škody napáchal. Vyvolal nejhorší povodně za půl století v Paraguayi, Argentině, Uruguayi a Brazílii.

Africe naopak hrozí sucha, která se v chudých zemích rovnají humanitárním katastrofám nebo dokonce hladomorům, varují humanitární organizace.

Reklama

Související témata:

Související články

Zaplavenou Británii ohrožuje bouře Frank

Situaci v zaplavených oblastech Británie, které čelí mohutným povodním, může ještě zhoršit silná bouře Frank, která v úterý večer zasáhne severozápad Anglie...

Výběr článků

Načítám