Hlavní obsah

Slovenští komunisté použili v kampani písničku Jiřího Suchého, vědět mu nedali

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Komunistická strana Slovenska (KSS) použila ve svém předvolebním spotu písničku Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého Zčervená. Učinila tak bez vědomí Jiřího Suchého (84). „Komunisté byli i v minulosti zvyklí znárodňovat lidem majetek, takže ani nejsem překvapen, že je to drží pořád,“ řekl Právu Jiří Suchý.

Foto: kss.sk

Webová stránka Komunistické strany Slovenska

Článek

Suchý zdůraznil, že celou věc jen tak nenechá. „Hned v pondělí se obrátím k Ochrannému svazu autorskému, aby se toho případu ujal a vyřešil ho. Jedná se o porušení všech běžných pravidel,“ zdůraznil Suchý, kterého KSS vůbec nekontaktovala.

Autorem písničky Zčervená je osvědčená semaforská dvojice Jiří Šlitr a Jiří Suchý. Společně se Suchým ji nazpíval Jiří Jelínek. V předvolebním spotu KSS s názvem „Volím červenou“ se objeví Suchý, který zpívá: „Stojí tu tichá a zmatená, bez falše a bez věna, ze všech nejvíc se mi libí, že je červená“. Vzápětí se objeví logo strany a velká číslice 14, která je volebním číslem KSS v březnových parlamentních volbách. Následuje slovo socialismus a hvězda, srp a kladivo na červeném podkladu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Suchý na fotografii z roku 2014

Na použití písně upozornila Právo čtenářka Lucia ze Slovenska. Pobouřilo ji, že KSS si vybrala píseň umělce, který měl kritický názor na komunistický režim. „Co je moc, to je moc,“ napsala Lucia.

Necelou minutu trvající spot s písní Zčervená byl zveřejněn na webové stránce KSS, ale v neděli odtud náhle zmizel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám