Hlavní obsah

Zavřít hranice na dva roky. Lucembursko navrhuje změnu pro Schengen

Návrh na úpravu pravidel Schengenského prostoru připravilo Lucembursko, které v současnosti předsedá Evropské unii. Navrhuje, aby členské státy Schengenu měly možnost uzavřít své hranice až na dva roky. Dosud to pravidla umožňují na maximálně půl roku. Na plán upozornila nevládní organizace Statewatch se sídlem v Londýně.

Foto: Zdeněk Němec , ČTK

Vstup ČR do Schengenu: Takto přeřezávali hraniční závoru ve Starém Hrozenkově před Vánocemi 2007 český ministr vnitra Ivan Langer se svým slovenským protějškem Robertem Kaliňákem.

Článek

Změnu chce Lucembursko v souvislosti s migrační krizí a nebezpečím terorismu. Úpravu si podle dokumentu zveřejněného serverem EUobserver žádají „dosavadní výjimečné okolnosti představující vážnou hrozbu pro veřejnou politiku nebo vnitřní bezpečnost“.

Dokument navrhuje, aby „jeden nebo více členských států“ mohl znovu zavést kontroly „po celé délce nebo jen na konkrétních úsecích svých vnitřních hranic“.

Jak poznamenal EUobserver, předsednická země Unie přišla s návrhem v době, kdy se ozývají výzvy k pozastavení členství Řecka v Schengenu. Řecko se letos stalo hlavní vstupní branou do Evropy pro migranty z Blízkého východu i Asie.

Zástupcům EU se podle listu The Financial Times nelíbí, že Řekové nedostatečně spolupracují s unijní pohraniční agenturou Frontex. [celá zpráva]

Laxní přístup Řeků k problému s migrací naposledy ve čtvrtek kritizoval slovenský premiér Robert Fico a jeho maďarský protějšek Viktor Orbán. [celá zpráva] Řecko označilo hrozby za nepřijatelné.

Kvóty, nebo Schengen?

Lucemburský návrh kromě jiného uvádí, že by agentura Frontex měla „bezodkladně“ začít působit i na severu Řecka, „aby se věnovala závažným potížím, které se objevují na hranicích se sousedními státy“. Autoři mají na mysli zejména to, že se na makedonsko-řeckém pomezí hromadí běženci, které Makedonie odmítá pustit dál jakožto ekonomické migranty. [celá zpráva]

Schengenský prostor volného pohybu byl ustaven v roce 1985. Dnes má 26 členů, z nichž 22 jsou členské země EU. Česká republika k Schengenu přistoupila 21. prosince 2007.

Praha společně se zeměmi visegrádské čtyřky odmítají uzavírání vnitřních hranic. Německá kancléřka Angela Merkelová nedávno prohlásila, že Schengen bude ohrožen, nerozdělí-li si unijní země mezi sebe uprchlíky, kterých letos jen do Německa dorazilo přes 900 000. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám