Hlavní obsah

Ukrajina a Rusko si vyměnily zajaté vojáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajina a Rusko si v úterý vyměnily důstojníky zajaté na východě země během bojů armády se separatisty. Ruský major Vladimir Starkov byl mezitím ukrajinským soudem odsouzen. Propuštěn byl na základě milosti prezidenta Petra Porošenka.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Porošenko kvůli výměně zajatců omilostnil ruského důstojníka.

Článek

Omilostněný ruský major Vladimir Starkov bojoval ve východoukrajinském Donbasu na straně separatistů. Vyměněn byl za náčelníka průzkumu 81. brigády Andrije Hrečaného.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Za takové, jako je Andrij, bojujeme až do konce. Podnikli jsme 18 pokusů o jeho osvobození. Dnešek je krásný den, kdy se vrátil domů," prohlásil Porošenko.

Zajatý ukrajinský náčelník byl jedním z "kyborgů", jak Ukrajinci přezdívali obráncům doněckého letiště. Za jeho propuštění ze zajetí se Porošenko zasazoval u ruského prezidenta Vladimira Putina osobně, jakož i prostřednictvím francouzského prezidenta a německé kancléřky.

Soud mu vyměřil 14 let

Major Starkov byl zajat letos 26. července v části Doněcké oblasti, kterou mají pod kontrolou vzbouřenci. Ukrajina tvrdí, že Starkov ještě s jedním ruským vojákem jel v kamiónu plně naloženém municí, která byla údajně určená povstalcům. V září jej ukrajinský soud poslal na 14 let do vězení "za účast v agresivní válce vedené proti Ukrajině na rozkaz náčelníka generálního štábu armády Ruské federace (Valerije) Gerasimova".

Starkov, který se narodil v roce 1978 v Chabarovsku na ruském Dálném východě, podle ukrajinských médií přiznal, že je důstojníkem ruské armády v aktivní službě.

Kyjev a západní země obviňují Moskvu, že na východě Ukrajiny podnítila vzbouření proruských separatistů, jimž pomáhá posíláním zbraní i jednotek pravidelné armády. Rusko to popírá.

Konflikt v Donbasu si od loňského dubna vyžádal přes 8000 mrtvých.

Reklama

Výběr článků

Načítám