Hlavní obsah

Švýcarský kanton odhlasoval zákaz burky

– Bellinzona

Za nošení burky či nikábu na veřejnosti hrozí ve švýcarském kantonu Ticino pokuta v rozmezí 100 až 10 000 franků (zhruba 2500 až 250 000 Kč). Příslušný zákon podpořily už v roce 2013 dvě třetiny místních občanů v referendu a odhlasoval ho v pondělí tamní parlament. Výjimky nejsou povoleny ani turistkám.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vláda italskojazyčného kantonu Ticino prosazovala, aby se zákaz vztahoval na všechny druhy oděvů zahalujících tvář, včetně masek, které používají demonstranti. Regionální zákonodárci ale nakonec schválili normu tak, aby postihovala výlučně oděv muslimských žen prosazovaný některými striktními výklady islámu.

Hlasování o kontroverzní normě doprovázela mimořádná bezpečnostní opatření.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Do kantonu Ticino přijelo vloni 40 tisíc turistů z Blízkého a Středního východu a jejich počet stoupá. O tom, že tradiční muslimské zahalování tváře je zakázáno, se příchozí dozvědí na letištích i na hranicích.

Zákon se inspiroval ve Francii, kde podobné nařízení platí od roku 2010 a postavil se za něj i Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Většina francouzské veřejnosti ho podporuje, odborníci však upozorňují, že zřejmě nadělal víc škody než užitku a napomohl radikalizovat některé muslimy, kteří si jej vyložili jako protiislámský útok.

Burka či nikáb jsou oděvy zakrývající celé tělo včetně obličeje. Jsou povinné pro ženy v některých muslimských zemích, kde převládá extrémní výklad islámu, například v Saúdské Arábii či v Afghánistánu. Ve většině islámských zemí jsou ale nikáby k vidění zřídka a v některých státech - například v zemích Maghribu - tamní úřady jejich nošení v určitých případech dokonce zakazují kvůli identifikaci.

Reklama

Související články

Belgie zakázala nošení burek

Belgie se po Francii stává druhou zemí, kde ženy nesmějí nosit burky, nikáby či jiné oděvní součástky zakrývající obličej. Příslušný zákon v sobotu vstupuje...

Výběr článků

Načítám