Hlavní obsah

Rakušané kritizovali Orbána, teď před migranty stavějí vlastní plot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň
Aktualizováno

Rakousko kvůli uprchlické krizi vybuduje na nejfrekventovanější části hranice se Slovinskem, poblíž přechodu Spielfeld, téměř čtyři kilometry dlouhý plot. Vídeň tento krok vysvětluje nutností omezit z bezpečnostních a organizačních důvodů proud tisíců migrantů, kteří denně přicházejí v úmyslu dostat se do Německa. Pokud se situace nezlepší, postaví Rakušané druhou, 25kilometrovou část plotu.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Uprchlíci na rakousko-německé hranici

Článek

„Druhá fáze přijde na řadu v případě, že slovinská opatření nezaberou a bude nadále docházet k ilegálnímu překračování hranic,“ oznámila rakouská ministryně vnitra Johanna Mikl-Leitnerová.

V případě, že přijde patřičný pokyn, vyroste druhá část plotu během osmačtyřiceti hodin.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vybudování první části ale zabere týdny. Podle informací ministra Josefa Ostermayera, který má na starosti imigraci, bude plot dva metry vysoký.

Stejně jako kritizované Maďarsko

Rozhodnutí vybudovat plot vyvolalo v Rakousku bouřlivou diskuzi, protože rakouský kancléř Werner Faymann před nedávnem za stejný krok kritizoval maďarského premiéra Viktora Orbána.

Maďarsko začalo se stavěním plotu na hranicích jako první a sklidilo za to ostrou kritiku z různých koutů celé Evropy. S tím, jak se migrační krize prohlubovala, se ale začaly přidávat i další státy.

Ploty už stojí na německých, francouzských, nizozemských i švédských hranicích. Předseda Evropské rady Donald Tusk ve čtvrtek v této souvislosti přiznal, že sjednocená Evropa podstupuje boj za zachování schengenského prostoru volného pohybu a zatím jej prohrává. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám