Hlavní obsah

Slovenský ústav chce zvrátit verdikt o Babišovi a StB

Bratislava
Aktualizováno

Slovenský Ústav paměti národa (ÚPN) podal dovolání ke slovenskému nejvyššímu soudu v případu evidence českého ministra financí Andreje Babiše (ANO) jako agenta u StB. Podle ÚPN použil soud při verdiktu, že Babiš byl evidován neoprávněně, nezákonné důkazy. Uvedla to Česká televize.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

„ÚPN zjistil, že soud opřel své rozhodnutí o nezákonné důkazy, kterými jsou svědecké výpovědi bývalých příslušníků StB. ÚPN disponuje oficiálním potvrzením, že bývalí příslušníci StB jsou stále vázáni mlčenlivostí ohledně své činnosti u StB a tento závazek mlčenlivosti trvá i po skončení služebního poměru," uvedl Ujlacký.

Ústav chce zvrátit pět měsíců starý verdikt. O tom, že Babiš byl jako agent StB veden neoprávněně, rozhodl letos v červnu odvolací krajský soud v Bratislavě.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

ÚPN, který je obdobou českého Ústavu pro studium totalitních režimů a na Slovensku spravuje archívní svazky po StB, kritizoval rozhodnutí slovenských soudů v Babišově případu. „Není spravedlivé, aby příslušníci StB i 26 let po skončení komunistického režimu požívali větší důvěru soudů než důkazy, které máme v archívech, jakými jsou dokumenty, které tito příslušníci sami vytvořili nebo které obsahují stanoviska předních expertů," uvedl ÚPN.

Dodal, že je rozhodnut hájit pravdu o minulosti před tvrzeními, která zpochybňují působení zločinecké organizace StB a z jejích svazků dělají trhací kalendář.

„Jeho evidence jako agenta je v rozporu se skutečným stavem. Vyplývá to nejen z výpovědí svědků, ale také ze spisů Ústavu paměti národa,“ uvedl odvolací soud v odůvodnění rozsudku.

ÚPN byl verdiktem zklamán, u soudu se snažil dokázat, že Babiš byl veden pod krycím jménem Bureš a zmínka o něm byla ve dvanácti svazcích StB. Dva svědci, bývalí důstojníci StB, řekli, že zpráva o Babišově získání coby agenta nebyla pravdivá, případně že s StB spolupracoval nevědomě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám