Hlavní obsah

Srbská vláda zasedala s bosenskou

– Sarajevo

K první společné schůzi se ve středu v Sarajevu za přísných bezpečnostních opatření sešly srbská a bosenská vláda. Vztahy zemí, které obě aspirují na členství v Evropské unii, jitří stále, i více než 20 let po válce a rozpadu Jugoslávie, staré resentimenty.

Foto: ČTK/AP

Premiéři Bosny a Hercegoviny a Srbska Denis Zvizdić (vlevo) a Aleksandar Vučić

Článek

Vlády hovořily nejen o společných energetických, telekomunikační a dopravních projektech včetně železničního spojení mezi Bělehradem a Sarajevem, ale také o ochraně kulturního dědictví, o policejní spolupráci nebo o ochraně životního prostředí.

Srbský premiér Aleksandar Vučić před zasedáním uvedl, že navzdory hlasům „horkých hlav“ na obou stranách mají obě země mnoho společného a on si přeje, aby se Bosna a Hercegovina stala největším obchodním partnerem Srbska. Také šéf bosenské vlády Denis Zvizdić upozornil, že společné zasedání má nejen praktický, ale i symbolický význam.

Společné vládní zasedání provázela zpřísněná bezpečnostní opatření. V červenci na Vučice ve Srebrenici házeli demonstranti kamení. Srbský premiér se tam účastnil pietního obřadu za tisíce bosenských muslimů zmasakrovaných v roce 1995 bosenskosrbskými silami pod velením Ratka Mladiče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám