Hlavní obsah

Polsko bude po volbách skeptičtější. K Evropě i k přijímání uprchlíků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polské volby vyhrála euroskeptická konzervativní strana Právo a Spravedlnosti (PiS) Jaroslawa Kaczynského. Po sečtení 90 procent hlasů získala 37,7 % hlasů, což jí dává většinu v Sejmu, a tím pádem možnost sestavit jednobarevnou vládu. To, kam chce partaj změnit směřování své země, Kaczyński dopředu avizoval. Chystá se víc utrácet za sociální stát, lpět na tradičních katolických hodnotách své země a přehodnotit postoj své země k uprchlické krizi.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Poláci v neděli volí do parlamentu

Článek

„Nebudeme kopat do těch, kteří upadli. Musíme ukázat, že může být polský veřejný život odlišný, cituje Jaroslawa Kaczynského server Newsweek.

Kromě odmítavého postoje k rychlé evropské integraci a podpoře tradiční rodiny je Právo a spravedlnost pro zákaz potratů i umělého oplodňování.

Dosud vládnoucí liberální Občanská platforma v těchto volbách po sečtení 90 procent hlasů získala 23,6 procenta odevzdaných hlasů a současná premiérka Eva Kopaczová už uznala porážku.

Růst, o který se firmy nedělily

Deník The Guardian v této souvislosti připomněl, že se polské hospodářství za posledních deset let zhodnotilo o padesát procent, což lze do jisté míry připisovat zodpovědné rozpočtové politice, systémovým investicím a efektivním čerpáním peněz z Evropské unie. Občanská platforma je u moci osm let.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Jaroslav Kaczynski

Právu a spravedlnosti v kampani lidem tvrdila, že obyčejní lidé z tohoto růstu nic nemají. To chce vítěz voleb změnit a dát více peněz do sociálních programů. Finance chce získat mimo jiné zdaněním úspor v bankách.

Strana také avizovala, že v dohledné době neuvažuje o přijetí eura a bude prosazovat tvrdší postoj NATO vůči Moskvě i Evropské unie vůči uprchlíkům. Premiérkou by se měla stát Beata Szydlová.

Pro země takzvané Visegrádské čtyřky, tedy i pro Česko, změna v polském premiérském křesle bude znamenat výraznější polskou podporu při jednání o uprchlické krizi v rámci Evropské unie.

Migranti prý zavlečou parazity 

„Vítězství PiS souvisí s rozsáhlejšími změnami v Evropě, je příznakem jistého návratu k národním hodnotám,“ soudí podle BBC polský politický analytik Aleksander Smolar.

Kaczynski se opakovaně nechal slyšet, že muslimští migranti představují ohrožení pro katolický způsob života a minulý týden si bratr bývalého polského prezidenta dokonce vysloužil nařčení z rasismu, když prohlásil, že migranti do Polska zavlečou nové nemoci a parazity.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Vývoj hlavního indexu varšavské burzy poté, co se trh v pondělí po volbách otevřel.

Na výsledek voleb, přesněji na úmysl příští vlády více utrácet, už zareagovaly trhy. A to poklesem. Například zlotý spadl na devítiměsíční minimum.

Reklama

Výběr článků

Načítám