Hlavní obsah

Cameron vzal čínského prezidenta na pivo

Londýn
Aktualizováno

Na pivo a tradiční pokrm - smaženou rybu s hranolkami - vzal v pátek britský premiér David Cameron čínského prezidenta Si Ťin-pchinga do hospody ve vesnici Cadsden v hrabství Buckinghamshire, kam Cameron jezdívá v létě. Si strávil v Británii čtyři dny a dostalo se mu tam pompézního přijetí. Obě země během návštěvy uzavřely mnohamiliardové obchodní dohody.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Cameron a Si v hospoděVideo: Reuters

 
Článek

Cameron a Si krátce před tím, než poseděli v tradiční anglické hospodě, vydali prohlášení, že britsko-čínské vztahy vstupují do zlaté éry. Na baru v podniku The Plough pak pili svrchně kvašené pivo IPA nazvané Green King (Zelený král).

Cameron se také před tím krátce pozdravil s místními štamgasty. Pak se svému čínskému hostu přiznal, že zde před třemi lety „asi na patnáct minut“ se ženou zapomněli svou osmiletou dceru.

Foto: ČTK/AP

David Cameron a Si Ťin-pching u piva

Čínskému prezidentovi se během jeho čtyřdenní návštěvy dostalo okázalého přijetí od celé vlády i královské rodiny. [celá zpráva]

Návštěvu ale provázely také protesty zastánců lidských práv. Server Huffington Post upozornil, že britská policie držela noc ve vazbě čínského aktivistu Šaa Ťianga a provedla u něj domovní prohlídku. Šao v roce 1989 zažil povstání na pekingském Náměstí Nebeského klidu, které čínská vláda utopila v krvi. Šao se v Londýně postavil do cesty konvoji s čínským hostem.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

V tradičním pubu The Plough bylo v pátek živo.

Foto: Kirsty Wigglesworth/Pool, Reuters

Cameron platil.

Británie a Čína během návštěvy uzavřely obchodní smlouvy v hodnotě okolo 40 miliard liber (téměř 1,5 biliónu korun). Číňané mimo jiné investují šest miliard liber (přes 220 miliard korun) do výstavby britské jaderné elektrárny Hinkley Point C.

Si návštěvu zakončil v Manchesteru prohlídkou tamního slavného fotbalového stadiónu.

Reklama

Výběr článků

Načítám