Hlavní obsah

Hrdinný strojvůdce zabránil tragédii, vyskočil z neovladatelného vlaku a zastavil jej

Rouen

Francouzský strojvůdce dokázal zastavit neovladatelný rychlík na trati Abancourt - Rouen, jemuž po srážce s dobytkem selhaly brzdy. Když vlak řítící se rychlostí 140 km/h zbrzdilo po 19 kilometrech stoupání, vyskočil z kabiny a zablokoval kola lokomotivy. Ve čtvrtek to uvedly odbory francouzské dráhy SNCF.

Foto: Profimedia.cz

Vlak TER poškozený při nehodě (záběr z jiné události)

Článek

Regionální rychlík vyjel 20. října v 7:28 ze stanice Oise do Rouenu. Odbory popsaly webu Normandie-actu dění na trati: „Když vlak projel rychlostí 139 km/h Formerie, strojvůdce spatřil ve vzdálenosti sto metrů dvě krávy na trati. Aktivoval nouzovou brzdu, ve chvíli, kdy vlak narazil do krav.“

Po srážce zjistil, že řídící pult je zničen a elektrická výzbroj nefunguje. „Souprava přišla o veškerou elektřinu. Strojvedoucí již nemohl brzdit, ani se spojit s operačním střediskem,” řekl AFP zástupce odborů zaměstnanců SNCF Marc Derrieu.

Protože vlak byl neovladatelný, dispečer se spojil v 8:04 s konduktérem, který nařídil cestujícím, aby se shromáždili na konci vlaku.

Dal pod kola zarážky

Tragédii zabránil profil tratě. V dlouhém stoupání vlak ztratil rychlost. Tehdy prokázal mašinfíra pevné nervy.

„Když byla rychlost velmi malá, odpovídající rychlosti chůze, mašinfíra vyskočil z lokomotivy a dal pod kola zarážky,“ uvedl odborář.

Na místo nehody dorazila opravárenská četa, která zajistila vyproštění, i experti, kteří vyšetřují nehodu, Všimli si značných škod na spodní části soupravy Bombardier TER.

Dráhy neuvedly, kolik jelo vlakem lidí.

Vedení SNCF v prohlášení uvedlo, že se jednalo o zcela mimořádnou událost. Ročně se vlakové soupravy ve Francii střetávají na trati s více než tisícovkou zvířat a vlaky s tím problémy nemají.

Dráhy podaly žalobu na neznámého pachatele.

Reklama

Výběr článků

Načítám