Hlavní obsah

Facebook nerespektuje soukromí. Evropský soud pozastavil přenášení osobních dat z EU do USA

Lucemburk
Aktualizováno

Firma Facebook provozující největší sociální síť na světě nerespektuje soukromí uživatelů. Takový verdikt vynesl v úterý Soudní dvůr Evropské unie v Lucemburku v případu žaloby, kterou na Facebook podal rakouský student Max Schrems. Rozhodnutí soudu se dotýká i dalších amerických technologických firem a může vést k zákazu přenosu osobních dat z Evropy do USA.

Foto: Jeff Chiu, ČTK/AP

Malba na stěně kanceláře Facebooku v kampusu Menlo Park v Kalifornii. Ilustrační foto

Článek

„Rozsudek soudu velmi vítám. Jasně stanovuje mez a vysvětluje, že masové sledování je porušením našich základních práv. Musí být umožněno rozumné právní přenastavení,“ uvedl Schrems v reakci na verdikt.

Schrems zažaloval Facebook, protože podle něj narušuje soukromí uživatelů spoluprací s americkými tajnými službami a skladováním osobních dat navzdory přání uživatele o jejich vymazání. Rakušan navíc tvrdí, že Facebook sbírá informace také o lidech, kteří u něj nejsou vůbec registrováni.

Schrems si nejprve stěžoval v Irsku, kde má Facebook své evropské ústředí. Tam ale Rakušan nepochodil. Irové se odkázali na rozhodnutí evropských úřadů, podle něhož dohoda mezi EU a USA obsahuje dostatečné ochranné mechanismy.

To nyní evropský soud zpochybnil a nařídil irským úřadům Schremsovu stížnost přezkoumat a rozhodnout, zda by „přenos dat osobních uživatelů Facebooku do Spojených států měl být pozastaven na základě toho, že tato země (USA) neposkytuje adekvátní ochranu osobních dat“.

Je dohoda neplatná?

Soud tak připustil možnost zákazu přenosu dat přes Atlantik a do doby, než rozhodnou irské úřady, přenos dat pozastavil. Některé sdělovací prostředky včetně britské stanice BBC rovnou uvedly, že dohoda mezi EU a USA o přenosu dat je neplatná.

„Způsobí to administrativní noční můru, která se bude týkat mnoha dohod mezi mnoha stranami,“ řekla BBC šéfka odboru pro ochranu dat britské právní firmy Kemp Little Nicola Fulfordová.

Standardy ochrany osobních dat v EU a USA se liší, ty evropské jsou přísnější. Vzájemná dohoda nicméně přenos dat umožňuje, pokud americká strana dodržuje sedm dohodnutých podmínek označovaných jako Safe Harbour (Bezpečný přístav).

Podle pracovníků v oborech technologií, telekomunikací a médií verdikt evropského soudu firmy v těchto oborech tvrdě zasáhne. „Je to extrémně špatná zpráva pro obchod mezi EU a USA,“ řekl televizi SkyNews jeden z nich. Podle Mika Westona, ředitele konzultační firmy Profusion, která se zabývá vědeckým využíváním dat, budou muset americké společnosti změnit systém skladování a využívání dat v Evropě. „To bude stát čas a peníze,“ podotkl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám