Hlavní obsah

Uvolněte byt, potřebujeme ho pro uprchlíky, nařídila radnice obyvatelce Nieheimu

Právo, KOV

Na letošní vlnu uprchlíků bude Bettina Halbeyová (51) z šestitisícového Nieheimu v Severním Porýní-Vestfálsku vzpomínat s hodně smíšenými pocity.

Foto: Profimedia.cz

Historické centrum Nieheimu. Ilustrační snímek

Článek

Migranty na ulicích zaznamenala už na jaře, protože město jich už 71 přijalo. Sedmičlenná rodina bydlí dokonce v menším podkrovním bytě nad paní Halbeyovou. Seznámila se s nimi, vycházejí spolu dobře – věnovala jim i televizor a občas spolu i posedí.

Jenže když 1. září šla pro poštu do schránky, našla tam dopis z radnice. Do května příštího roku musí byt o 90 metrech čtverečních opustit ve prospěch běženců.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Město se mýlí, soudí právníci

„Nemohla jsem se vzpamatovat z šoku. Nerozumím tomu, vždyť ve městě je plno prázdných bytů a místností,“ řekla reportérovi týdeníku Stern.

Podobné rozhodnutí o vystěhování z obecního bytu obdržela i nájemnice z přízemí, která pečuje o dvě děti. Ta si má najít bydlení do srpna 2016.

Pro list Westfalen-Blatt bezpartijní starosta Rainer Vidal přiznal, že „to bylo těžké rozhodnutí, které není obvyklé“. Místním prý pomohou hledat jiný byt. „Nemáme jinou možnost, protože jako obec máme povinnost uprchlíky ubytovat a na stavbu nových bytů nemáme peníze,“ dodal.

Tvrzení, že obec nemá jinou možnost než vypovědět nájemníky, ale zpochybňují právníci. Podle Německého sdružení nájemníků mohou uplatňovat potřebu uspokojit své nároky na byt jen fyzické osoby.

Šéf sdružení Franz-Georg Rips zdůraznil, že město nemůže vypovědět nájemníky z důvodu uspokojení vlastní potřeby, a poradil postiženým, aby se obrátili na právníky. Rozhodnutí radnice nepovažuje za vhodné ani z politických důvodů, neboť staví proti sobě obyvatele a uprchlíky, „což ohrožuje sociální mír“.

Reklama

Výběr článků

Načítám