Hlavní obsah

Slovensko chce na hranicích s Maďarskem bariéru, která chrání základny USA

– Bratislava
Právo, ivi

Přechodu migrantů z Maďarska na Slovensko má zabránit mobilní bariéra Hesco, kterou používají Spojené státy k ochraně svých základen. Podle serveru pluska.sk to uvedl slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák.

Foto: Profimedia.cz

Přislušníci americké národní gardy vztyčují bariéry Hesco

Článek

„Nepřijde sem ani jeden uprchlík, to vám garantuji,“ řekl Kaliňák novinářům v letadle cestou z úterního summitu v Bruselu. Jednotlivé části bariéry Hesco se vejdou do jednoho kontejneru a dají se rozložit za několik minut. Následně se bariéra naplní pískem. „Výhodou je, že se dá rozmístit velmi rychle a není potřeba kopat základy, ani nijak dramaticky upravovat terén,“ uvedl tiskový odbor slovenského ministerstva vnitra.

Bariéra se dá využívat i při povodních. Pomocí bariéry chce Slovensko nasměřovat případnou vlnu migrantů na jedno místo, kde by je v rámci pravidel Schengenu identifikovali a

registrovali.

V jednom kontejneru je 330 metrů dlouhá bariéra, která se dá rychle vysunout. Bariéra Hesco byla původně vyvinutá pro potřeby americké armády, která ji používá k ochraně svých vojenských základen.

Kvůli migrantům postavilo Maďarsko bariéru na hranicích se Srbskem a v rychlém tempu ji staví i na hranicích s Chorvatskem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám