Hlavní obsah

Polsko chce přijímat jen uprchlíky, kteří se asimilují

Varšava

Polsko bude přijímat pouze ty uprchlíky, kteří budou ochotni splynout s polskou společností. Prohlásil to ve středu ministr zahraničí Grzegorz Schetyna v souvislosti s rozhodnutím ministrů vnitra Evropské unie o přerozdělení 120 000 migrantů. Varšava proti kvótám nehlasovala, což vyvolalo ostrou kritiku polské opozice.

Foto: Milan Malíček, Právo

Polský ministr zahraničí Grzegorz Schetyna

Článek

”Bude nám záležet na tom, abychom přijímali lidi, kteří se budou moci asimilovat, budou chtít žít v Polsku, budou chtít se stát Poláky,” prohlásil Schetyna a ujistil, že příslušná procedura výběru uprchlíků je velice zevrubná, což skýtá i jisté záruky.

”Každá země rozhodne konkrétně o každém příjmení, o každé osobě. Samozřejmě pro to použijeme zpravodajské služby, veškeré možnosti státu. Zda si vybereme mladé lidi, zda také děti, sirotky ze Sýrie, to už bude na rozhodnutí úřadu pro uprchlíky,” řekl ministr.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Varoval však před „opravdu špatně znějícími” argumenty, že by si katolické Polsko mělo z uprchlíků vybrat jen křesťany, případně jezídy či alavity: „Nelze dělit lidi podle víry, protože ani smrt si nevybírá. Všichni utekli ze Sýrie, aby si zachránili život a život svých blízkých. To je nutné uznat a podat jim ruku.”

Ministr se zdůrazněním možnosti výběru a pečlivým prověřováním snaží otupit ostří útoků opozice, která kritizuje prudký obrat o 180 stupňů, když v úterý Polsko opustilo pozici států visegrádské skupiny a přijalo kvóty.

Podle opozice polská vláda zradila

„To, co udělala polská vláda, je pobuřující,“ uvedla kandidátka na premiérku opoziční strany Právo a spravedlnost Beata Szydlová: „Rozhodnutí polské vlády přijaté na úterním zasedání ministrů vnitra zemí EU je skandální. Navíc je namířené proti bezpečnosti Polska a přesvědčení Poláků.“ Varovala, že kvóty mohou do budoucna posloužit jako precedens.

„Výjimečně pobuřující a skandální je to, co udělala polská vláda partnerům z visegrádské skupiny. Ještě v pondělí tvrdila, že bude hájit zásadu dobrovolnosti, a v úterý svůj slib porušila, čímž ztratila příležitost obnovit důvěru a solidaritu zemí tohoto regionu,“ dodala Szydlová.

Výhrady má i předseda Svazu demokratické levice Leszek Miller: „To, co udělala polská vláda v úterý v Bruselu, nelze nazvat jinak než jako zradu visegrádské skupiny a nepochybně s tím budou spojené následky, které poneseme.“ Dodal, že by si měla premiérka Kopaczová uvědomit, že Polsko je nadále chudé a pořád má blíž k Maďarsku než k Německu.

Schetyna se rozpadu V4 neobává, „protože Polsko s nimi své kroky konzultovalo“. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám