Hlavní obsah

Německo může kvůli ubytování migrantů konfiskovat budovy

Německá města a obce mohou v případě nutnosti nuceně ubytovat běžence v soukromých nemovitostech. Opatření, které dovolují německé zákony, je sice považováno za krajní možnost, ale města jako Dortmund, Gelsenkirchen či Tübingen již dala na vědomí, že se tohoto scénáře v případě nouze nezříkají, napsala ve středu agentura DPA.

Foto: Sven Hoppe, ČTK/AP

Uprchlíci na nádraží v Mnichově (13. září 2015)

Článek

Německo letos podle nejnovějších odhadů očekává příchod až miliónu žadatelů o azyl. Běžence si na základě hospodářského výkonu a počtu obyvatel rozdělují jednotlivé spolkové země. Ty opakovaně hlásí, že nemají dostatečné ubytovací kapacity.

"Konfiskace je stále jen krajním řešením, nám není znám žádný případ, kdy by soukromá nemovitost byla opravdu zkonfiskována," řekl agentuře DPA Sebastian Schmitz z berlínské právní společnosti CMS Hasche Sigle.

Schmitz ale dodal, že během vyjednávání o využití dlouhodobě prázdné kancelářské budovy poblíž mnichovského veletržního areálu údajně úřady možnost zabavení naznačily. Čtyřpodlažní budova už od minulého týdne slouží jako ubytovna pro běžence, majitel za to dostává tržní nájemné běžné pro kancelářské prostory.

Reklama

Výběr článků

Načítám