Hlavní obsah

V neděli dorazil do Maďarska rekordní počet migrantů

– Budapešť
Právo, ČTK, ivi

Srbsko-maďarské hranice překročilo během neděle rekordních 5809 ilegálních migrantů, oznámil web maďarské policie. Překonal se tak sobotní rekord, který činil 4330 lidí za jediný den. O víkendu přešlo jižní hranice Maďarska celkem 10 139 uprchlíků.

Foto: MTI

Migranti čekají na registraci u maďarských hranic.

Článek

Nárůst souvisí s tím, že od úterý bude nelegální překročení maďarské hranice trestným činem. Vojáci maďarské armády zároveň urychleným tempem dokončují výstavbu bariéry na 175kilometrové hranici se Srbskem. Zeď by měla být vysoká čtyři metry.

Mnozí uprchlíci ve snaze dostat se co nejrychleji dál do Rakouska už ale necestují na sever Maďarska, nýbrž k bližšímu přechodu Heiligenkreuz im Lafnitztal na jihu. Podle agentury APA je tam situace stále napjatější.

Policie během pondělí očekává příchod pěti až deseti tisíc migrantů. "Každou hodinu jich s autobusy přijíždí kolem 500," sdělil policejní mluvčí Gerald Koller.

Foto: MTI

Migranti čekají na registraci u maďarských hranic.

V pondělí by se měla dobudovat zábrana i na železniční trati mezi srbskou obcí Horgoš a maďarskou obcí Röszke, kudy proudilo nejvíc migrantů. Vojáci tam dokončují stavbu brány, která umožní průjezd vlaků, ale před migranty zůstane uzavřena.

Reklama

Výběr článků

Načítám