Hlavní obsah

Do Maďarska dorazilo přes 4300 uprchlíků, do Mnichova 12 200

Maďarsko zaznamenalo v sobotu na hranicích se Srbskem nový rekord v podobě příchodu 4330 migrantů během jediného dne. Předchozí rekord z minulého čtvrtka činil 3601 běženců. Oznámila to v neděli agentura AFP Drtivá většina uprchlíků míří z Maďarska přes Rakousko do Německa. Jen do Mnichova v sobotu dorazilo 12 200 uprchlíků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Do Mnichova dorazilo 12 tisíc uprchlíků, mnoho jich zůstává na nádražíVideo: Reuters

 
Článek

Mnichov se tak ocitl na "samém pokraji možností" postarat se o tyto lidi, uvedl mluvčí místní policie. Během neděle se úřady budou snažit co největší počet uprchlíků přepravit z bavorské metropole do středisek v dalších částech země, aby udělali místo nově příchozím.

Foto: Sven Hoppe, ČTK/AP

Uprchlíci na nádraží v Mnichově (13.9.2015)

V noci na neděli muselo několik desítek žadatelů o azyl spát venku na zemi, protože v centrech pro ně už nezbylo místo. Do nedělních 10 hodin dopoledne do Mnichova dorazilo jen "několik stovek" dalších běženců, ale situace se může rychle změnit. Podle agentury AP přijelo v neděli do Mnichova asi 700 běženců.

Foto: Sven Hoppe, ČTK/AP

Uprchlíci na nádraží v Mnichově (13.9.2015)

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Uprchlíci na srbskomaďarských hranicích poblíž Roszke (13.9.2015)

Maďarsko je hlavní tranzitní zemí na takzvané balkánské cestě, po které běženci proudí především do Německa a Švédska. Úřady odhadují, že od začátku roku přišlo ze Srbska na 175 tisíc migrantů.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Uprchlíci na srbskomaďarských hranicích poblíž Roszke (13.9.2015)

Většina uprchlíků chce z Maďarska odjet do Rakouska a dále do Německa, avšak úřady je nejprve chtějí odvézt do táborů, aby mohli být zaregistrováni. To mnoho uprchlíků odmítá v obavě, že by později mohli být do Maďarska vráceni z bohatších zemí na západě a severu kontinentu.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Uprchlíci na srbskomaďarských hranicích poblíž Roszke (13.9.2015)

Od poloviny září přísnější kontroly na hranicích

Server delmagyar.hu v neděli uvedl, že mezi migranty se už rozšířila zpráva, že Maďarsko od 15. září zpřísní kontroly na hranicích, snaží se proto dostat do země před tímto termínem.

Využívají k tomu především železniční trat mezi srbskou obcí Chorgoš a maďarskou obcí Röszke. Od pondělí bude trať uzavřena bránou, která má vstup na tomto místě znemožnit.

Foto: MTI

Maďarští vojáci na srbsko-maďarské hranici

Server napsal, že na srbské straně už nelze sehnat kleště na kov a na černém trhu se prodávají za 100 eur (zhruba 2700 korun).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám