Hlavní obsah

Islanďané nabízejí migrantům ubytování. Tlačí na vládu, aby jich přijala víc

Reykjavík

Přes 12 000 Islanďanů apeluje na svou vládu, aby přijala víc uprchlíků ze Sýrie, zdevastované válkou. Vláda ostrova s pouhými 300 000 obyvateli zatím plánuje přijmout 50 běženců, zvažuje však, že tento limit navýší. Někteří lidé se nabídli, že běžence vezmou k sobě domů a naučí je jazyk.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Na Islandu žije asi 300 000 lidí. Obyvatelé jsou ochotní vzít si běžence domů a naučit je jazyk.

Článek

Příslušná petice nazvaná „Sýrie volá” přitom byla na sociální síti zprovozněna teprve v neděli, upozornil britský list The Guardian.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Uprchlíci jsou lidské zdroje, mají zkušenosti a kvalifikaci. Uprchlíci jsou naši budoucí životní partneři, nejlepší kamarádi, spřízněnci. Může to být bubeník v kapele našich dětí anebo náš příští kolega, Miss Island roku 2022, tesař, který nám konečně dokončil koupelnu, kuchař v kantýně, hasič, počítačový génius nebo televizní moderátor,“ připsala k výzvě její iniciátorka, akademička Bryndis Bjorgvinsdóttir.

Nabízejí začlenění

Spousta lidí, která petici za přijetí většího počtu Syřanů podepsala, se nabídla, že uprchlíky u sebe ubytuje a pomůže jim se začleněním do společnosti. „Mám k dispozici oblečení, kuchyňské zařízení, postel a pokoj ve vesnici Hvanneyri, který budu s radostí sdílet se Syřany,“ napsal například jeden ze signatářů.

Předseda vlády Davíð Gunnlaugsson v televizi připustil, že počet uprchlíků, které země přijme, by mohl být navýšen. Ve vládě navrhl zřízení ministerské rady, která záležitost přehodnotí. „V mezinárodní politice je naším cílem být nápomocnými v co možná nejvíce oblastech a toto je jedna z těch nejnaléhavějších,“ uvedl premiér.

Současně však varoval před přílišnými představami signatářů petice.

Reklama

Výběr článků

Načítám