Hlavní obsah

Nechcete uprchlíky? Zapomeňte na peníze z Bruselu, vzkázalo Rakousko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Rakousko oživuje myšlenku na zavedení uprchlických kvót pro členské země EU. Poté, co se pro kvóty, které počátkem léta na evropském summitu neprošly, minulý týden vyslovil rakouský kancléř Werner Faymann, rozvinula návrh v pondělí ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová. Zemím, které by kvóty odmítly, by nechala omezit přísun peněz z Bruselu.

Foto: Agron Beqiri, Reuters

Běženci v Srbsku

Článek

„Tady je potřeba odpovědnosti všech 28 členských států,” řekla ministryně v německé veřejnoprávní televizi ZDF.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle ní je třeba uvažovat o tom, zda neomezit finanční prostředky pro nesolidární země, tedy i Českou republiku, která kvóty od počátku odmítá. Miklová-Leitnerová řekla, že je tady možnost „redukovat požadavky, pokud není solidární odpovědnost”.

Kvóty odmítají země visegrádské čtyřky – tedy Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko, ale odmítavě se k nim postavila například i Francie.

Nynější vlna uprchlíků podle rakouské ministryně představuje pro EU skutečnou „existenční výzvu“. „Buď Evropa na problému s uprchlíky ztroskotá, nebo z něj Unie vyjde posílená – zejména díky spravedlivému rozdělení uprchlíků," upozornila.

Žádný konkrétní návrh ale Vídeň k Evropské komisi nepodala.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po zpřísnění kontrol kvůli běžencům se na maďarsko-rakouských hranicích začaly tvořit frontyVideo: Reuters

Rakousko patří k zemím nejvíce postiženým migrační krizí. Tamní úřady proto zahájily přísnější kontroly vozidel, v nichž by mohli být do země pašováni další běženci. O tomto opatření úřady informovaly v neděli odpoledne a Miklová-Leitnerová na pondělní tiskové konferenci sdělila, že se díky tomuto opatření už podařilo objevit na 200 migrantů a zadržet pět osob zapojených do pašování lidí. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám