Hlavní obsah

Francouzský šéf diplomacie jedná v Praze

Právo, ČTK, nek
Praha

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius přicestoval v neděli na pracovní návštěvu ČR. Se svým českým protějškem Lubomírem Zaorálkem jedná o aktuálních unijních tématech, včetně imigrační krize, budoucnosti Řecka a ochrany klimatu.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius v Praze

Článek

Po skončení setkání s novináři se ovšem francouzskému ministrovi udělalo viditelně nevolno, zapotácel se a členové doprovodu jej museli na odchodu podpírat. Jednání i přesto začala.

Ministři se shodli, že ke zvládnutí nynější migrační vlny je třeba společný evropský přístup. "Veškerá řešení je potřeba přijímat společně," uvedl šéf francouzské diplomacie.

Řešení má podle něj "dva póly" - na jedné straně solidaritu s uprchlíky i státy s největším náporem běženců a jejich sousedních zemí, na druhé uzavřenost a tvrdost a opatření vůči převaděčům a pašování lidí. Je nutné také rozlišovat mezi lidmi, kteří mají opodstatněné důvody, a mezi těmi, kteří přicházejí z důvodů ekonomických, dodal Fabius.

Potvrdil zájem Francie zúčastnit se případného tendru na dostavbu Temelína.

V pondělí se Fabius sejde s premiérem Bohuslavem Sobotkou a vystoupí jako hlavní zahraniční host na konferenci českých velvyslanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám