Hlavní obsah

Do Makedonie se tlačí tisíce migrantů, policie proti nim nasadila slzný plyn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skopje
Aktualizováno

Makedonská policie nasadila v noci na pátek slzný plyn a vodní děla proti migrantům, kteří se do země snaží vstoupit z Řecka, uvedla britská BBC. Země už ve čtvrtek vyhlásila v pohraničních oblastech výjimečný stav. Běžence bude přes hranici pouštět postupně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Makedonská policie nasadila na migranty vodní dělaVideo: Reuters

 
Článek

Poté, co ve čtvrtek Makedonie zostřila dohled na hranicích, uvázly u přechodu ve městě Gevgelija na území nikoho tisíce migrantů z Blízkého východu, Asie i Severní Afriky. Do země je pouštěli jen v malých skupinkách, protože Gevgelja nezvládala jejich nápor.

Jeden z policistů řekl podle webu RTÉ Syřanovi, který se pokoušel do země vstoupit: „Nikdy více Makedonie.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Makedonské úřady načas přechod uzavřely, nyní je opět průchodný. "Policie se stáhla a my jsme vstoupili (do země), nikdo nás nezastavil," citovala ČTK jednoho z běženců.

Úřady doplnily, že přechod zůstává otevřen, ale omezí se nelegální přechod hranic. [celá zpráva]

Migranti mají být přes hranici pouštěni postupně, aby nedošlo ke kolapsu.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Běženci ve vlaku v Makedonii

Asi tři tisíce migrantů se v noci opakovaně pokoušely přes plot dostat. Proti migrantům, tlačícím se u plotu s ostnatým drátem, použili makedonští pořádkoví policisté slzný plyn a také vodní děla. Podle agentury Reuters jsou u hranic i obrněná vozidla policie. Při střetech bylo zraněno nejméně deset lidí.

Deset zraněných ošetřili Lékaři bez hranic u vesnice Idomeni. Většina byla zraněna ohlušujícími granáty. Šest lidí bylo ošetřeno na místě, zbylí čtyři byli převezeni do nemocnice, jeden z nich byl zmlácen makedonskými vojáky.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Na železniční trať, kterou migranti dříve často využívali jako trasu pro přechod Makedonie, v pátek makedonská policie položila žiletkové dráty.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Makedonská policie zasahuje proti migrantům u hraniční obce Gevgelija.

Úřady v pátek načas zastavily vydávání dokladů, které migranty opravňovaly k průchodu zemí a k bezplatnému užití veřejných dopravních prostředků během cesty.

„Nevím, proč nám to dělají,” citovala agentura AP Muhammada Wahída, který je na cestě z Iráku. „Nemám pas a ani žádné jiné doklady. Nemůžu se vrátit a nemám kam jít. Zůstanu tady až do konce,” dodal.

Další uprchlice Amína Asmáníová, která pochází ze Sýrie, vypověděla, že se jí v Gevgeliji podařilo projít policejním kordonem a dostat do vlaku na sever jen díky lítosti policistů, když ji viděli s jejím desetidenním synem. Toho porodila na jednom z řeckých ostrovů, kam s manželem připlula z Turecka. „Chceme jít hledat nový život do Německa, protože v Sýrii bylo vše zničeno,” dodala.

Mluvčí makedonského ministerstva vnitra Ivo Kotevski poslední kroky vlády ve čtvrtek hájil: „Toto opatření bylo zavedeno, aby se zajistila bezpečnost občanů v pohraničních oblastech a zlepšily se podmínky migrantů.” Zdůraznil i potřebu ochrany hranic a omezení počtu ilegálních přechodů hranic: „Nemůžeme neprodyšně uzavřít hranice, ale pokusíme se na nejmenší míru omezit ilegální překročení hranice.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Migranti na nádraží v Gevgeliji

Dodal, že mezi řeckou a makedonskou policí není žádná spolupráce. Vztahy mezi oběma zeměmi jsou velmi špatné, Řecko odmítá, aby se Makedonie nazývala Makedonií, protože stejný název nese jeho provincie a Řecko se obává velkomakedonských záměrů.

Přes Makedonii přešlo za poslední dva měsíce 44 000 migrantů, uvedla BBC. Daily Mail napsal, že se v zemi registrovalo za poslední měsíc 39 000 migrantů, což je dvojnásobek počtu v předchozím měsíci.

Anketa

Jste pro tvrdý postup proti migrantům?
Ano, ať se všichni vrátí tam, odkud přišli
91,9 %
Ne, je třeba rozlišovat oprávněné migranty a ty ekonomické
8 %
Nemám na to názor
0,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3553 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám