Hlavní obsah

Německo očekává až 800 tisíc běženců. Mnohem víc, než počítalo

Právo, DPA, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Až 800 tisíc běženců dorazí letos do Německa, oznámil ve středu ministr vnitra Thomas de Maiziére. To je skoro dvakrát víc, než se původně počítalo. Dosavadní prognózy uváděly 450 000 migrantů.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Uprchlíci z válkou zničené Sýrie na řeckém ostrově Kos

Článek

"Mnozí tito lidé zde zůstanou. Měli bychom je přijmout a integrovat. Mnoho žadatelů o azyl však nemá žádnou perspektivu, že by zde mohli zůstat, a budou muset naši zemi opustit," řekl podle ČTK de Maiziére. Neupřesnil, kolika lidem Berlín azyl udělí.

Ministr už minulý týden varoval, že občané se musí připravit, že počet běženců v Německu bude podstatně vyšší, než dosud předvídali.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Bavorský zemský ministr vnitra Joachim Herrmann mluvil rovnou o 600 tisíc a více azylantech. Bavorsko očekává, že letos bude muset přijmout 90 až 110 tisíc žadatelů o azyl.

Rekordní červenec

Vysoký počet žadatelů o azyl vyvolává i napětí v německé společnosti. Několik ubytoven pro uprchlíky se stalo terčem žhářských útoků, objevují se snahy zastrašovat běžence.

Situace v Německu může mít dopad i na Česko. Tváří v tvář tamnímu vývoji prohlásil Antonio Guterres, vysoký komisař OSN pro uprchlíky (UNHCR), že chce ulehčit Německu cestou přerozdělení uprchlíků. „Musíme rozdělit odpovědnost na více ramen v Evropě. Dlouhodobě není udržitelné, aby pouze dvě země EU – Německo a Švédsko – se silnými azylovými strukturami přijímaly většinu uprchlíků,“ řekl deníku Die Welt.

Němci dosud počítali se 450 tisíci lidmi, kteří by si mohli podat žádost o azyl. Už to by byl více než dvojnásobek oproti loňsku, kdy do země dorazilo zhruba 200 tisíc žadatelů. Jen v prvním pololetí letošního roku však již požádalo o azyl v Německu 180 tisíc lidí.

Jen v červenci hranice Evropské unie překročilo 107 500 běženců a jejich počet tak poprvé přesáhl hranici sta tisíc za měsíc, informovala agentura Frontex. Mezi ilegálními migranty převažují Afghánci a Syřané a míří nejčastěji na řecké ostrovy Lesbos, Chios a Kos. [celá zpráva]

UNHCR v úterý upozornil, že jen za poslední týden dorazilo do Řecka 20 843 migrantů. Je to téměř polovina počtu běženců, kteří připluli do Řecka po moři za celý loňský rok.

Od počátku roku do balkánské země připlulo kolem 160 tisíc migrantů a jen v červnu jich bylo přibližně 50 000, uvedl tento úřad. Podle UNHCR úřady situaci nezvládají.

Vývoj počtu žadatelů
Zatím nejvíc lidí požádalo o azyl v Německu roku 1992, bylo jich 440 000
V letech 2006 až 2009 žádalo o azyl cca 30 000 lidí ročně
V roce 2013 o něj požádalo 127 tisíc lidí
Loni vzrostl počet žadatelů na 200 tisíc

Reklama

Související články

Obchod vydělává na strachu z uprchlíků

Všechno zlé je k něčemu dobré. Takže i když se podle průzkumů česká společnost stále více obává přílivu uprchlíků z muslimských zemí, někteří podnikavci v tom...

Nové strany se vezou na náladách proti islámu

Zatímco ještě před pár lety byly hlavním tahákem na voliče sliby o zatočení s korupcí, nově vznikající strany se dnes zaštiťují bojem s uprchlíky, potažmo...

Výběr článků

Načítám