Hlavní obsah

Sasko mluví o obnovení kontrol na hranici s ČR

Berlín
Aktualizováno

Politici v Sasku, které sousedí s Českou republikou, navrhují znovuzavedení pravidelných hraničních kontrol. Chtějí tím zamezit přílivu imigrantů, kteří do Německa míří z Balkánu přes Maďarsko a Česko. Obnovení hraničních kontrol vnímají politici jako nutný krok v situaci, kdy se nedaří účinně hlídat vnější hranice takzvaného schengenského prostoru, jehož součástí je většina zemí Evropské unie.

Foto: Profimedia.cz

Do Německa směřuje nejvíce uprchlíků v Evropě.

Článek

Po obnovení hraničních kontrol volá v Sasku už delší dobu euroskeptická strana Alternativa pro Německo (AfD). Nyní se k ní připojila i část vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU). "V současné situaci bychom měli vytvořit kontrolní stanoviště v bezprostřední blízkosti hranic i v jejich širším okolí. Podle mě by to umožnilo, abychom zadrželi nelegální imigranty," řekl rozhlasové stanici MDR zemský poslanec za CDU a expert strany na vnitropolitická témata Christian Hartmann.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Hartmann zároveň vyzval, aby Evropská komise prošetřila, zda státy na periferii EU neporušují Schengenskou dohodu, když se jim nedaří bránit nedovolenému překračování vnější hranice schengenského prostoru. "Sasko musí v této věci prostřednictvím spolkové vlády vyvinout tlak na Evropskou unii. A dokud se záležitost nevyjasní, je vzhledem k současnému vývoji naprosto legitimní uvažovat o pozastavení platnosti Schengenské dohody," řekl zemský poslanec.

Proti pozastavení platnosti Schengenské dohody a obnovení pravidelných hraničních kontrol se v minulosti vyslovil německý ministr vnitra Thomas de Maiziére. Podle něj má policie i nyní prostředky, aby mohla bojovat proti nelegálnímu překračování hranic.

Do Německa míří nejvíc uprchlíků

Policisté v Sasku uvádějí, že své síly nasazují ke kontrole hranic podle aktuální potřeby. "Na hranicích hlídáme často. Nejen v uniformách, ale také v civilu, což běžný občan sotva zaznamená. Zaměřujeme se hlavně na dálnice, hlavní silnice a přeshraniční vlaky," uvedl mluvčí policie v Sasku Bernd Förster. Podle něj jsou kontroly zaměřeny zejména na dálnici A17, která vede od českých hranic do Drážďan, a na vlaky, které jezdí z Budapešti přes Prahu do Drážďan.

Německo patří mezi evropské země, které nejvíce přitahují uprchlíky. Letos příliv běženců výrazně zesílil – od začátku letošního roku o azyl v Německu požádalo 258 tisíc lidí a za celý rok to bude přinejmenším půl miliónu. Loni bylo žadatelů o azyl 202 tisíc.

Přestože většina běženců přichází do Německa přes Rakousko, roste i počet uprchlíků, kteří přicházejí přes české a polské hranice. Jen v prvních pěti měsících letošního roku německá policie dopadla na hranicích s těmito dvěma státy 138 převaděčů. Minulý týden odhalili saští policisté na dálnici A17 dvě nákladní auta, v nichž chtěli polští převaděči dopravit do země 59 běženců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám