Hlavní obsah

V Rusku se zřítil bombardér Tu-95

– Moskva • Aktualizováno

V Rusku se zřítil strategický bombardér Tupolev Tu-95 (v kódu NATO Bear - Medvěd), oznámilo v úterý tamní ministerstvo obrany. Stroj havaroval během cvičného letu, posádka se katapultovala. Letoun podle agentury Interfax nenesl žádné zbraně. Moskva veškeré další lety strojů Tu-95 do odvolání zakázala.

Foto: MOD/2014, Reuters

Ruský strategický bombardér Tupolev Tu-95 (v kódu NATO Bear)

Článek

Stroj se zřítil v opuštěné oblasti na Dálném východě zhruba 80 kilometrů od Chabarovsku. Letectvo na místo vyslalo záchranáře, aby vypátrali sedm členů posádky. Úřady později uvedly, že oba piloti zahynuli.

Letounu selhaly tři ze čtyř motorů, uvedla agentura TASS. Příčina se vyšetřuje.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Je to už druhá nehoda letitého turbovrtulového Tu-95 za posledních pár týdnů. Letectvo už v červnu celou letku dočasně uzemnilo poté, co jednomu stroji na letišti Ukrajinka v Amurské oblasti začal při startu hořet motor a přejel ranvej.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bombardér TU-95 na ilustračních záběrechVideo: Reuters

Při nehodě zemřel pilot a dalších pět členů posádky bylo zraněno.

Tupolevy Tu-95, souputníci amerických osmimotorových B-52, tvoří jádro ruských strategických sil, kterých mají ve výzbroji podle zbrojařské ročenky Jane’s 71 – většinu právě na letišti Ukrajinka poblíž pacifického pobřeží a hranic s Čínou.
Stroje pocházejí z poloviny 50. let. Původně sloužily jako klasické bombardéry a pak jako nosiče raket střel s plochou dráhou letu Ch-55 a Ch-101 Raduga. Používají se také ke strategickému průzkumu.
Letouny jsou sice starší a mnohem pomalejší než nadzvukové Tupolevy Tu-22M, jichž mají ruské síly na 150, ty však mají menší dolet i nosnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám