Hlavní obsah

Pravý sektor na místě přestřelky na Ukrajině jezdil vozy s českými značkami

Právo, Novinky, sw, rak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tři vozy s českými registračními značkami figurují na záběrech ze sobotní dramatické přestřelky v západoukrajinském Mukačevu. Na videu, které na serveru Youtube zveřejnil poslanec a novinář Mustafa Najem, je nejméně jeden z těchto automobilů označen symbolikou nacionalistického Pravého sektoru.

BEZ KOMENTÁŘE: Na místě přestřelky jezdily vozy s českými značkami

 
Článek

První z vozů, bílé Audi Q7 s protekční značkou pražskou 1AV 6666, je v policejní databázi od 1. května vedeno jako odcizené. Z videa není jasné, zda tento vůz využívali příslušníci Pravého sektoru, nebo druhá strana konfliktu. V minulosti lidé tento vůz vyfotili, jak parkuje na chodníku poblíž pražského Národního divadla.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zpod druhého auta, tmavého terénního vozidla opatřeného rovněž pražskou SPZ 3AR 4435, ozbrojenci na videu vytahují zkrvavené tělo muže, který při incidentu přišel o život. Tento vůz má na sobě označení Pravého sektoru.

Další tmavý vůz s pražskými značkami se objevuje v druhé části videa. I další automobil, který v přestřelce figuroval, má zahraniční SPZ – tentokrát polskou. Jiný je zcela bez značek.

Podle Najema byly záběry pořízeny v sobotu před sportovním klubem Antaris v mukačevské Lermontově ulici a zachycují samý počátek incidentu.

Česká policie záznam analyzuje. „Vozidlo je nahlášeno jako odcizené v ČR, je zavedeno v databázi odcizených vozidel, tedy v Schengenském informačním systému, i databázi Interpol a je v pátrání. V této souvislosti budeme kontaktovat i ukrajinské kolegy,” sdělil Právu mluvčí Policejního prezidia David Schön.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry přestřelky v západoukrajinském Mukačevu

Česká civilní rozvědka (ÚZSI), která kvůli ochraně zájmů a bezpečnosti Česka sbírá informace ze zahraničí, se k incidentu i k původu aut odmítla vyjádřit s odkazem na to, že její aktivity podléhají utajení.

Šéf útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta pouze mnohoznačně řekl, že jeho lidé se zabývají všemi poznatky „směřujícími do České republiky“.

Bývalý šéf ÚZSI Karel Randák si myslí, že přeshraniční spolupráce mezi pravicovými extremisty u nás a na Ukrajině není vyloučená.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ozbrojení aktivisté Pravého sektoru během přestřelky v Mukačevu

„Musíte ale u toho chytit konkrétního člověka s konkrétním obličejem. Osobně bych to ale spíš spojoval s tím, že auta jsou kradená, nebo mají kradené značky. Není žádným tajemstvím, že u nás ukradená auta končí na Ukrajině,“ řekl Právu.

Část ozbrojenců uprchla

Přestřelka mezi příslušníky Pravého sektoru, kriminálními gangem a policií si o víkendu vyžádala v Mukačevu tři mrtvé. Ozbrojencům z Pravého sektoru se podařilo uprchnout do lesa, kryli se rukojmími, která později propustili.

Podle ukrajinských médií byl za přestřelkou pravděpodobně boj o trh s pašovanými cigaretami. Jiná média podle ČTK přestřelku označují jako souboj o vliv v Zakarpatské oblasti mezi Pravým sektorem a místními skupinami. Slovensko v reakci na přestřelku zpřísnilo ostrahu společné hranice.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Hořící auta ukrajinské policie nedaleko Mukačeva

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám