Hlavní obsah

Srebrenica i dvacet let po masakru stále pohřbívá další mrtvé

Srebrenica

Tisíce lidí lemovaly ve čtvrtek hlavní ulici v Sarajevu, po které nákladní auto převáželo 136 rakví s těly nově identifikovaných obětí krveprolití v bosenské Srebrenici. Těla budou v sobotu u příležitosti dvacátého výročí nejhoršího masakru v Evropě od druhé světové války uložena na hřbitově v Potočari nedaleko Srebrenice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kamión převáží ostatky 136 obětí masakru ve SrebreniciVideo: Reuters

 
Článek

Když kamión pokrytý obří bosenskou vlajkou a stovkami bílých květin projížděl ulicemi, bylo slyšet vzlykání kolemjdoucích, často matek, manželek či sester obětí, napsala agentura AP.

Kolona se na chvíli zastavila před sídlem předsednictví bosenského státu, a lidé tak mohli na plachtu kamiónu připevnit další květiny. Někteří se chtěli plachty ukrývající ostatky jen dotknout nebo ji pohladit.

U památníku v Potočari je pohřbeno 6241 obětí masakru, dalších 230 jich bylo pochováno na žádost jejich rodin mimo tento hřbitov. Po pohřbu dalších 136 identifikovaných obětí bude v Potočari pohřbeno 440 nezletilých, uvedl bosenský list Dnevni Avaz.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Kamión se 136 rakvemi s těly nově identifikovaných obětí masakru ve Srebrenici pokrytý obří bosenskou vlajkou a stovkami květin

Dosud bylo exhumováno necelých 7000 těl, která byla v 93 masových hrobech a na 314 povrchových místech.

Například Edin Nuhić, který při masakru přišel hned o několik příbuzných, uvedl, že všechny ostatky členů jeho rodiny dosud nebyly nalezeny. "Vše, co můžeme dělat, je myslet na ně, vzpomínat na ně a doufat, že jednoho dne tato země nalezne způsob, jak jít dál," uvedl Nuhić.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Kamión se 136 rakvemi s těly nově identifikovaných obětí masakru ve Srebrenici pokrytý obří bosenskou vlajkou a stovkami bílých květin

Mezi 136 oběťmi, které budou v sobotu pohřbeny, je 18 nezletilých, nejmladším bylo tehdy 16 let. Nejstarší oběti, Jusufu Smajlovićovi, bylo 75 let, když byl zabit. Pohřben bude společně se svým 29letým vnukem Hebibem. Kamión veze i rakve s ostatky otce Ismeta Mehmedoviće a jeho tří synů – Fikreta (20), Rifeta (18) a Saliha (16).

Foto: Amel Emric, ČTK/AP

Mejra Djogazová (66) ukazuje fotografie, na nichž je její manžel Mustafa a tři synové Zuhdija, Munib a Omer, kteří byli zavražděni při srebrenickém krveprolití.

Organizátoři očekávají, že sobotní smuteční ceremonie se zúčastní asi 50 000 lidí včetně mnoha mezinárodních delegací. Americkou delegaci povede někdejší prezident Bill Clinton.

Dobytí východobosenské Srebrenice srbskými jednotkami a následný masakr tisíců muslimů se stal jedním z tragických vrcholů tříleté občanské války.

Srbské jednotky Srebrenici obsadily v době, kdy platila za "bezpečnou zónu OSN". Ženy, děti a starce dopravily na muslimská území, ale na 8000 mužů a chlapců v červenci 1995 zmasakrovaly. Nizozemští příslušníci mírových jednotek tomu nedokázali zabránit: nebylo jich dost a neměli dostatek zbraní.

Ostatky obětí tohoto masakru byly později nalezeny v různých masových hrobech a identifikovány pomocí analýzy DNA. Řada lidí se ale dodnes pohřešuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám