Hlavní obsah

V Rusku spadl bombardér, posádka zahynula

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bombardér Su-24M se v pondělí zřítil v Chabarovském kraji na východě Ruska, oba letci zahynuli. Ministerstvo obrany to oznámilo v úterý. Podle médií jde už o pátou havárii vojenského letounu od počátku června.

Foto: Profimedia.cz

Bombardér Su-24M

Článek

Po vzletu se stroj prudce naklonil a zřítil se do neobydlené oblasti. Jeden z pilotů se stačil katapultovat, ale nepřežil, druhý letec uhořel v letadle, uvedla agentura RIA Novosti. Příčinou katastrofy byla podle agentury Interfax nejspíše porucha motoru, anebo závada na systému řízení.

Velitel vojenského letectva Viktor Bondarev pozastavil další lety bombardérů stejného typu, jejichž stáří podle serveru newsru.com v průměru přesahuje 25 let. Do roku 2020 by je měly nahradit nové Su-34.

Suchoj Su-24, v kódu NATO zvaný Fencer, je nadzvukový, dvoumístný, dvoumotorový hornoplošník s měnitelnou geometrií křídel. Vyvinut byl v 60. letech minulého století. Su-24M je zdokonalená verze z počátku 80. let.

Reklama

Výběr článků

Načítám