Hlavní obsah

Soud zrušil změnu stanov landsmanšaftu o majetku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichovský správní soud označil za neplatné rozhodnutí Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL) z konce února, jímž spolek vypustil ze stanov požadavek navrácení majetku zkonfiskovaného vysídlencům po druhé světové válce. Ve středečním vydání to napsaly Lidové noviny s odvoláním na zdůvodnění verdiktu, které má list k dispozici. Rozhodnutí mnichovského soudu není pravomocné.

Foto: Filip Nerad

Bavorský premiér Horst Seehofer (vpravo) se šéfem Sudetoněmeckého landsmanšaftu Berndem Posseltem

Článek

Přestože pro změnu hlasovalo 71,8 procenta účastníků shromáždění, podle rozhodnutí soudu ani taková většina nestačí, píšou Lidové noviny. "Jedná se o změnu cílů organizace. A v takovém případě je potřeba souhlas naprosto všech členů," citoval z odůvodnění list.

Mnichovský soud zamítl změnu stanov už před měsícem, ale vedení SL podle Lidových novin o verdiktu své členy neinformovalo. Sdružení se proti rozhodnutí správního soudu odvolalo.

Novinku odklepli v únoru 

Změnu stanov odsouhlasili účastníci dvoudenního setkání představitelů SL na konci letošního února. Z interních pravidel tak zmizely formulace o právu na domovinu a o vrácení zkonfiskovaného majetku. Nově se ve stanovách hovořilo o odmítání protiprávního vyvlastňování.

Některé sudetoněmecké organizace proti předložené změně protestovaly a označovaly ji za neoprávněnou, protože změnu vedení SL neprojednalo s členskou základnou.

Odpor proti úpravě stanov panuje i mezi členy landsmanšaftu. "V členské základně je proti této změně 60 procent lidí," řekl listu Augsburger Allgemeine místopředseda bavorské organizace landsmanšaftu Felix Vogt Gruber.

Trnem v oku Benešovy dekrety 

Mnozí se obávají, že změna stanov může v konečném důsledku znamenat, že landsmanšaft přestane odmítat Benešovy dekrety, na jejichž základě byli po druhé světové válce sudetští Němci odsunuti z Československa.

Podle dekretů přišlo po druhé světové válce zhruba 2,9 miliónu sudetských Němců o občanství a majetek, než byli na základě dohod vítězných válečných velmocí vysídleni.

SL dekrety dlouhodobě kritizuje, podle něj se v nich promítl princip kolektivní viny vůči všem německy hovořícím obyvatelům Československa. Dekrety stále zůstávají součástí českého právního řádu, čeští politici na ně ale pohlížejí jako na "právně vyhaslé".

Reklama

Výběr článků

Načítám