Hlavní obsah

Řecko předložilo nový návrh reforem, peníze mu dojdou za tři týdny

Brusel

Řecká vláda poslala Evropské komisi nový návrh reforem, na jejichž základě by mezinárodní věřitelé mohli poslat bankrotující zemi další finanční pomoc. S odkazem na zdroj z Bruselu to oznámila agentura Reuters.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Řecký premiér Alexis Tsipras

Článek

Atény měly původně návrh předložit už minulý čtvrtek. Řecku na konci června dojdou peníze a potřebují další. Věřitelé však nejprve požadují plán reforem. Podle vlády premiéra Alexise Tsiprase jsou však jejich požadavky příliš tvrdé. Neshody panují například v otázce zvyšování daně z přidané hodnoty nebo ohledně reformy penzijního systému.

Tsipras minulý týden také sliboval, že Atény do pátku zaplatí další splátku dluhu, v pátek ráno však vyšlo najevo, že se tak nestane. Řecko chce nyní všechny nadcházející splátky – celkem 1,5 miliardy eur – splatit najednou na konci června. [celá zpráva]

Atény tak kromě jiného svázaly termín splátek s termínem, kdy jim dojdou peníze.

Vyjednavači dávali po čtvrteční schůzce Tsiprase s předsedou Evropské komise Jeanem Claudem-Junckerem najevo, že to nevadí. Všechny strany nadále proklamují, že chtějí zabránit tzv. grexitu, tedy odchodu Řecka z eurozóny, který je i podle slov německé kancléřky Angely Merkelové zase o něco blíž.

Čelí nespokojenosti ve vlastní straně

Jenže Tsipras pak v pátek vystoupil v řeckém parlamentu, aby informoval o posunu v jednáních s věřiteli. Premiér před poslanci označil požadavky věřitelů za „vyděračské“, „nerealistické“ a „absurdní“. [celá zpráva]

Tím možná uklidnil rebelující poslance z řad své levicové strany SYRIZA, ale rozzuřil Junckera, který ho následně obvinil, že o jednáních před poslanci lhal.

Juncker také v neděli poukázal na to, že zatím marně čeká na nový návrh z Atén. „Alexis Tsipras slíbil, že ho předloží do čtvrtečního večera. Potom řekl, že ho představí v pátek. Pak řekl, že zavolá v sobotu,“ postěžoval si Juncker.

Komise nyní nový řecký návrh posoudí a budou následovat další jednání. Zbývají tři týdny.

Reklama

Výběr článků

Načítám