Hlavní obsah

Cameron vypíše referendum o setrvání Británie v EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Britský premiér David Cameron, jehož konzervativci vyhráli ve čtvrtek parlamentní volby, po audienci u královny oznámil, že vytvoří většinovou vládu a splní svůj předvolební slib a v roce 2017 vypíše referendum o setrvání Británie v Evropské unii. Konzervativci podle konečných výsledků budou mít většinu 331 mandátů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: David Cameron přijíždí do svého volebního štábuVideo: Reuters

 
Článek

Referendum by mělo být poté, co v Unii podaří dohodnout novou podobu vzájemných vztahů. Brusel i významné metropole dosud diskusi o změnách základních evropských smluv odmítaly. Nyní se ale objevily první hlasy, které podobný vývoj opatrně připouštějí.

Výsledky referenda je nemožné odhadnout, podle posledních průzkumů agentury YouGov by 35 procent respondentů hlasovalo pro opuštění Evropské unie a 45 procent by si přálo setrvání Británie v evropském společenství.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: David Gray, Reuters

Britský premiér David Cameron

Pokud by většina občanů Velké Británie v referendu zvolila variantu opuštění Evropské unie, šlo by o první zemi, která by z evropské osmadvacítky vystoupila. Británie není členem eurozóny.

Cameron také slíbil větší samostatnost Skotsku, například by si samo určovalo daně. Konzervativci ve Skotsku zvítězili podle konečných výsledků v jednom obvodě. V zemi všechny drtivě porazila Skotská národní strana (SNP).

Jak lze vystoupit z EU
Právo vystoupit z EU výslovně zakotvila poprvé až lisabonská smlouva (LS), platná od prosince 2009. Tohoto práva zatím žádný stát nevyužil.
Země, která se rozhodne vystoupit, podle LS oznámí svůj záměr Evropské radě. EU pak uzavře s tímto státem dohodu o podmínkách jeho vystoupení, s přihlédnutím k jeho budoucím vztahům s unií. Tuto smlouvu schvaluje Rada kvalifikovanou většinou po souhlasu Evropského parlamentu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám