Hlavní obsah

Rusko bude na přehlídce harašit moderními zbraněmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Řadu nových zbraní představí Rusko 9. května na přehlídce kde Dni vítězství. Největší pozornost vzbuzuje především tank T-14 Armata, ten je ale pouhou špičkou ledovce. Poprvé se předvede i obrněný transportér na stejném podvozku a desítka dalších zbraní, které mají dokumentovat, že Rusko je opět supervelmocí s nejmodernější vojenskou technikou.

Foto: May9

Ruská obrněná technika, vlevo samohybná děla Koalicija SV, vpravo obrněný transportér BTR-82A

Článek

„Při této přehlídce se představí bezprecedentní množství nové techniky, která se až do poslední chvíle utajuje,” upozornila BBC na svém ruskojazyčném webu. Ruské ministerstvo obrany dokonce k přehlídce spustilo zvláštní internetovou stránku, která obsahuje i seznam a fotografie techniky, která se přehlídky zúčastní.

Kromě Armaty, která jako první tank nové generace budí největší zájem, se v Moskvě ukáže nové stejnojmenné bojové vozidlo pěchoty na stejném podvozku s automatickým rychlopalným kanónem ráže 30 milimetrů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jejich klíčovým prvkem je dálkové ovládání zbraňových modulů, což umožňuje lépe ochránit posádku a výsadek, ale na druhé straně klade zvýšené nároky na složité elektronické a optické systémy.

Foto: May9

Ruské pásové obrněné transportéry BTR-MDM Rakuška 82A

Dále budou k vidění dva střední obrněnci na podvozku Kurganěc-25 – pásový transportér a bojové vozidlo pěchoty.

Představí se i samohybná houfnice Koalicija SV, kolový obrněný transportér Bumerang a obrněné automobily ve verzích Tajfun-K a Tajfun-U, vytvořené na základě nákladních automobilů Kamaz a Ural. Předvede se i výsadkový pásový obrněný transportér BTR-MDM Rakuška.

Foto: May9

Nová ruská balistická raketa Jars

Větší obavy ale vyvolává raketová technika. Na Rudé náměstí vyjede také mobilní mezikontinentální raketa Jars, představující další vývoj rakety Topol-M, od níž se údajně odlišuje zlepšenou schopností pronikat protiraketovou obranou.

Chybět nebude ani Iskander a systémy protivzdušné obrany Tor M32U, Buk M2 a S-400.

Chybět nebudou historické zbraně 

Přehlídky se má zúčastnit více než 16 500 vojáků, 201 kusů vojenské techniky a 143 letadel a vrtulníků. Chybět nebudou ani historické zbraně z Velké vlastenecké války, jako byly tanky T-34-85 nebo samohybná děla Su-100.

Foto: May9

Nový ruský tank T-14 Armata

Ruské ministerstvo obrany podle agentury TASS počítá také s účastí čestných jednotek z desítky spřátelených států: Arménie, Ázerbájdžánu, Běloruska, Číny, Indie, Mongolska, Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Srbska a Turkmenistánu.

Rusko zbrojí jako divé

Nakolik jsou nové zbraně nebezpečné, ještě jasné není. Fotografie většinou neukazují klíčové komponenty. Zbraně a věže jsou zaplachtované a na záběrech není vidět ani podvozek.

Zatím se žádných konfliktů neúčastnily a teprve jsou zařazovány do výzbroje. Někteří experti tak předpokládají, že dotažení vývoje a odstranění „dětských nemocí” nového tanku T-14 potrvá ještě několik let.

Jiní se naopak domnívají, že Rusko díky mohutným investicím do zbrojení v posledních letech už vzpomínané zaostávání dohnalo.

Foto: May9

Nové ruské obrněné transportéry Bumerang

„Na nahrazení dovozu jsme začali pracovat už v letech 2008 až 2010, kdy jsme přijali program rozvoje zbrojního průmyslu... s podrobným harmonogramem náhrady dílů, které se dovážejí z Ukrajiny a zemí NATO i Evropské unie,” řekl poslancům premiér Dmitrij Medvěděv.

Připomněl, že Rusko loni zvýšilo státní zakázky pro zbrojovky z předloňských 1,5 biliónu rublů na více než 1,9 biliónu (ze zhruba 714 miliard Kč na asi 900 miliard Kč podle aktuálního kurzu, rubl však během loňského roku silně oslabil).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám