Hlavní obsah

Nechceme nové oligarchy, kozáci na Donbasu se ultimátu nepodvolili a čekají útok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Luhansk

V sobotu vypršelo ultimátum, do kterého měli kozáci na východní Ukrajině složit zbraně a připojit se k jednotkám samozvané Luhanské lidové republiky. Vedení separatistického regionu pohrozilo, že je postaví mimo zákon a odzbrojí silou. Kozáci se ale nepodřídili a připravují se na boj s povstalci.

Foto: Profimedia.cz

Kozáci na východní Ukrajině

Článek

„Očekáváme útok. Jsme připraveni, do města nikdo nevstoupí,“ řekl agentuře AFP jeden z kozáckých bojovníků ve městě Perevalsk.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ačkoli pozice ukrajinské armády jsou jen 30 kilometrů odtud, kozáci prohlašující věrnost Rusku se teď mohou obávat jiného soupeře – Moskvou podporovaných vzbouřenců z Luhanské republiky. Kozáci se jim odmítají podřídit a ultimátum ke složení zbraní, vydané předákem luhanských povstalců Igorem Plotnickým, nechali v sobotu vypršet bez odpovědi.

„Řídíme se příkazy našich ruských bratří z Velké armády donských kozáků. Autoritu Luhanské lidové republiky neuznáváme,“ potvrdil AFP bojovník.

Ultimátum nebylo jen planou výhrůžkou. Luhanští povstalci v uplynulých týdnech opakovaně na kozáky zaútočili. Na konci března například odzbrojili jednotky ve městě Petrovsk, které s Perevalskem sousedí. V únoru pak separatisté jednoho z kozáckých velitelů zatkli a o měsíc dříve byli zabiti kozácký starosta města Pervomajsk Jevgenij Iščenko a vzpurný velitel Alexandr Bjednov alias Batman.

Podle Kyjeva pomáhají s likvidací vzpurných kozáků ruští specialisté. Armádní zástupce Valentyn Fedičev před týdnem varoval, že Moskva na Donbas nově vyslala zvláštní jednotku rychlé reakce při ministerstvu vnitra.

„Jejím cílem je pravděpodobně zlikvidovat lídry bojovníků, kteří se nechtějí podřídit jednotnému vedení. Lov na vás, kozáci, může už velmi brzy začít,“ citovala varování Fedičeva agentura Ukrinform. [celá zpráva]

Za svobodu a za Moskvu

Kozáci očekávají útok i ve městě Stachanov, zhruba 20 kilometrů na sever od Perevalsku. Do města ani z něj neproklouzne nikdo, kdo by neprošel vojenským kontrolním stanovištěm, což je podle AFP výjimečné.

„Plotnický řekl, že autonomní kozácká území nepřipadají v úvahu. Chce silnou ústřední moc, se kterou nesouhlasíme. Chceme více svobody,“ prohlásil Vasilij Kyseljov, zástupce starosty města se 70 tisíci obyvatel.

Plotnický a lidé z jeho okolí jsou podle něj prospěcháři, kteří tajně rozprodávají uhelné zásoby.

„Nezbavili jsme se ukrajinských oligarchů jen proto, abychom je vyměnili za jim podobné,“ prohlásil Kyseljov ze své kanceláře, v níž vedle obrazu Panny Marie visí portrét sovětského diktátora Stalina. „To byl moudrý muž, i když byl možná někdy trochu tvrdý,“ poznamenal místostarosta.

Donští kozáci mají v oblasti východní Ukrajiny a jihozápadního Ruska už od 15. století pověst neohrožených a příkladně organizovaných bojovníků. Před bolševickým převratem v roce 1917 mělo donské vojsko přes 1,5 miliónu mužů, kteří chránili jižní hranice ruského impéria a požívali značných výsad.
Sovětská moc legendu o kozácích potlačila, ještě dnes se ale jen v Rusku ke kozákům hlásí na 140 tisíc lidí. V éře prezidenta Vladimira Putina donští kozáci s podporou státu obnovili svou starou slávu. Základem jejich ideologie se stalo vypjaté vlastenectví, přísný vojenský řád a pravoslaví.
Na Ukrajině kozáci po staletí operovali právě v Luhanské a Doněcké oblasti, tedy na území Donbasu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám