Hlavní obsah

Stovky Čechů pracují v zahraničí jako otroci

Právo, Jiří Vavroň

Stovky Čechů a Češek vylákaných do zahraničí s vidinou velkých příjmů musí nakonec v reálu zprostředkovatelům odevzdávat většinu své mzdy. Často pracují i 16 hodin denně a žijí v nedůstojných podmínkách, navíc s omezenou možností dobrovolně se vrátit zpět do vlasti. Často „splácejí“ obří dluhy, o kterých nemají ani tušení, že by je zapříčinili.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jedná se o formu novodobého otroctví, tito lidé se stali objekty obchodu s lidmi, potvrzují policisté. Místní gangy v zahraničí, ve kterých působí i řada našich občanů, získávají z obchodu s lidmi obrovské sumy peněz.

Jen ve Velké Británii pobývá odhadem kolem 13 tisíc novodobých otroků, z toho desítky českých občanů, zaznělo na pracovní konferenci ministerstva vnitra a britské ambasády v Praze, zaměřené právě na novodobé formy otroctví a boje s ním.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Například Čech ve Velké Británii ze své týdenní mzdy 250 liber dostal na ruku jen 10 liber,“ řekl Právu Petr Tokár, britský policista z města Peterborough, který se specializuje na činnost českých a slovenských gangů obchodujících s lidmi. Zbytek si ponechával jeho „český zprostředkovatel“. Během své služby od roku 2007 se policista setkal se 127 případy zneužití našich občanů.

Otroctví postihuje milióny lidí ročně

Podle mezinárodních organizací se oběťmi moderního otroctví ve světě stává ročně kolem 35 miliónů lidí. Zisky pro novodobé otrokáře představují ročně asi 150 miliard dolarů. I když většinu novodobých otroků najdeme v Asii a Africe, stovky případů včetně Čechů a Češek jsou evidovány i v Evropě.

Česko se v současné době stává zdrojovou zemí pro obchod s lidmi například pro Velkou Británii, Francii, Německo, Finsko, Nizozemsko, ale i Polsko, uvádí zpráva ministerstva vnitra o obchodování s lidmi. Jestliže v minulých letech převažovala otrocká práce v tzv. sex-byznysu, v současnosti většinou převládá pracovní vykořisťování, potvrzují čeští i britští policisté.

Většina obětí v současnosti jsou muži středního věku, kteří jsou do Velké Británie přiváženi za účelem slušných výdělků. Prostituce je na druhém místě. K tomu se řadí i zneužívání přídavků na děti a sociální podpory.

Velkých sum peněz se týká i zneužívání sociálních dávek. „Po příjezdu byli (čeští občané) ubytováni v jednom ze tří domů pachatelů, byli vzati na místní úřad práce, kde na základě občanského průkazu, řidičského průkazu či rodného listu získali národní evidenční číslo pojištění. Dalším krokem bylo vytvoření účtů, které kontrolovali pachatelé,“ uvádí zpráva ministerstva vnitra o obchodování s lidmi za rok 2013.

Bída příčinou vycestování

„Následovala návštěva úřadů (HM Revenue and Customs, daňový úřad v Notinghamu), kde pachatelé vystupující jako tlumočníci pomáhali vyplňovat žádosti o daňové úlevy a přídavky na děti. Tyto přídavky jsou placené každému, kdo pečuje o dítě mladší 16 let a je zároveň nezaměstnaný nebo pracuje do 25 hodin týdně.

Většina žádajících však neměla děti. Byli pak pachateli upozorněni, že ve Velké Británii pro ně není práce, odvezeni na letiště a posláni domů – žádosti však nebyly zrušené. Celkem vytvořili pachatelé 124 bankovních účtů, na které obdrželi finanční obnosy ze 77 falešných žádostí. Takovým jednáním získali 535 000 liber,“ konstatuje zpráva.

Organizovaná skupina fungující přes dva roky si podvody přišla až na 33 tisíc liber týdně. Tipař si v Čechách vyhlédne potenciální oběť zejména na nádražích, před charitativními ubytovnami či mezi bezdomovci. Nabídne jim práci, stravu, šaty, ubytování a peníze k volné útratě. To je pro lidi, kteří žijí ze dne na den, jsou zadluženi, kam se podívají, dluží na alimentech, hledá je policie, východisko z jejich problémů.

Tipař zajistí dopravu

Český tipař jim zajistí dopravu, doveze je na místo určení a vyinkasuje odměnu. Čechy pak předá svému známému. Ten potenciální oběti ubytuje, zajistí a vybaví jim doklady, poskytne jídlo a šaty. Ale samozřejmě inkasuje za ně jejich mzdu, ze které jim dá jen malou část.

Ubytování je často nuzné, nedůstojné. Oběť ale neumí jazyk, někdy ani neví, v které části toho kterého státu je, je často bez dokladů, musí splácet „dluhy“ za ubytování. Bojí se tamní policie, nemá se prakticky kam vrátit.

Je v pasti. Příčinou trestného činu obchodování s lidmi je ve většině případů špatná ekonomická situace rodin a jednotlivců a vysoká míra nezaměstnanosti, potvrzují čeští experti.

Odhalení je složité

Odhalit a potrestat obchodování s lidmi je podle britských expertů složité. Novodobí otroci přijíždějí do země dobrovolně. Novodobí otrokáři – často jejich bývalí spoluobčané – se poučili: vyvarují se například použití fyzického násilí. Spíše využívají totální bezmocnosti oběti, neznalosti prostředí, někdy i jejich drogové závislosti. Oběti nechtějí či se často obávají svědčit, obávají se i vrátit do Česka, kde je čeká často osud bezdomovců. Otrocká práce je pro ně určitá jistota a východisko z jejich vlastní, ještě horší bídy.

Zatím „nejsnazší“ cestou, jak postihnut novodobé otrokáře, je přes zneužívání sociálních dávek. „Moderní otroctví a boj proti němu se stávají jednou z priorit vlády Spojeného království. Je proto nutné spojit síly jednotlivých zemí,“ řekla na konferenci britská velvyslankyně v České republice Jan Thompsonová.

Co je důležité při hledání zaměstnání v cizině:
Kopírujte si veškeré svoje doklady
Informujte své blízké, kde jste, kam jedete, s kým jednáte
Nepodepisujte žádné smlouvy v cizím jazyce, kterým nerozumíte
Předem si zjistěte podrobnosti o svém potenciálním zaměstnavateli i o podmínkách zaměstnání v té které zemi
Mějte skrytou finanční rezervu na cestu zpět
Mějte kontakt na zastupitelský úřad a místní policii

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám